Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Barn- och ungdomsnämndens ordförande Maria Hedin har beslutat om distansundervisning för en av klasserna på Örnaskolan. Bild: Isabel Bark/arkiv
Barn- och ungdomsnämndens ordförande Maria Hedin har beslutat om distansundervisning för en av klasserna på Örnaskolan. Bild: Isabel Bark/arkiv

Corona på högstadieskola – en klass får distansundervisning

En klass på högstadieskolan Örnaskolan har gått över till distansundervisning den sista veckan före jul för att minska risken för smittspridning.
– Just nu har vi sex bekräftade fall på hela skolan och tre av dem finns i samma klass, säger rektorn Björn Gustafsson.

Beslutet om distansundervisning fattades formellt av barn- och ungdomsnämndens ordförande Maria Hedin (S) under måndagen och gäller den 15-18 december.

– I samråd med Smittskydd Halland har jag beslutat att just den klassen ska ha distansundervisning fram till jul, säger Hedin.

I samband med beslutet skickade Örnaskolans rektorer Björn Gustafsson och Erik Beus ut ett mejl till alla vårdnadshavare med elever på högstadieskolan i Hyltebruk.

”Elever och vårdnadshavare till elever i berörd klass har informerats separat och fått instruktioner om hur undervisningen kommer att ske”, skriver de bland annat i mejlet.

– Vi använder Google Meet. Läraren lägger upp en länk så att eleverna kan ansluta till mötet och delar sedan ut arbetsuppgifter till eleverna, berättar Björn Gustafsson för HP.

Sista skolveckan anpassas

Den sista veckan inför jullovet blir annorlunda även för de elever som är kvar på skolan. Verksamheten anpassas för att minska kontakten mellan olika klasser och därmed minska risken för smittspridning.

– Det ordinarie schemat bryts upp och eleverna kommer i stället att tillbringa tiden i sina egna klasser. De går och äter med sin klass och träffar bara sina klasslärare i ett bestämt klassrum. Vi är inte ute och rör oss i korridorerna så mycket, säger Björn Gustafsson.

Björn Gustafsson, en av Örnaskolans rektorer. Bild: Isabel Bark
Björn Gustafsson, en av Örnaskolans rektorer. Bild: Isabel Bark

Varför stänger ni inte hela skolan?

– Det är för att vi följer Smittskydd Hallands rekommendationer och de bedömde att bara den berörda klassen ska undervisas på distans, säger Maria Hedin.

I den berörda klassen är tre elever smittade av covid-19, medan övriga tre bekräftade fall finns utspridda på övriga klasser.

– För de övriga klasserna räknar Smittskydd Halland det inte som en förhöjd smittspridning, utan i nivå med smittspridningen i samhället, säger rektor Björn Gustafsson.

Efter beslutet om distansundervisning för en av klasserna märker de dock att elever även utanför den berörda klassen väljer att stanna hemma. På tisdagen skickades ett nytt mejl ut där rektorerna betonar att smittspridningen på skolan är i nivå med övriga samhället.

Vårdnadshavare uppmanas ta en dialog med sina barn om vikten av att fortsätta hålla avstånd, tvätta händerna ofta och stanna hemma även vid mildare symtom.

Hur blir det efter jullovet för Örnaskolans elever?

– Det är för tidigt att säga. Vi fortsätter följa utvecklingen och vet inte hur läget kommer att se ut efter jullovet, säger Maria Hedin.

LÄS OCKSÅ:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!