Förskoleverksamheten i Hylte har nu drabbats av coronaviruset.
Förskoleverksamheten i Hylte har nu drabbats av coronaviruset. Bild: Janerik Henriksson/TT

Corona inom förskolan i Hylte – kommunen hemlighåller var smittan finns

Covid-19 har letat sig in i förskoleverksamheten i Hylte. Men föräldrarna får inget veta – i stället hänvisar såväl politiker som tjänstemän till sekretesslagstiftning.

ANNONS
LocationHylte||

Hallandsposten har tidigare rapporterat om Hylte kommuns inställning till att informera om var inom omsorgen som det finns bekräftade fall av covid-19. Nu sprider sig viruset inte bara inom omsorgen, utan konstaterade fall finns också inom förskoleverksamheten – och precis som tidigare intar kommunen samma förtigna inställning.

– Kommunen har bestämt att vi inte går ut med var det finns smitta inom personalen, säger Maria Hedin (S), barn- och ungdomsnämndens ordförande i Hylte.

Vem har bestämt det?

– Exakt vem som har bestämt det vet jag inte, men troligtvis kommer det från krisledningsgruppen.

Att ett sådant beslut skulle ha fattats har tidigare dementerats. Trots avsaknaden av ett formellt beslut tycks inställningen ha spridit sig som en löpeld bland kommunens tjänstemän och politiker, och när Hallandsposten söker rektorn på den förskola som via hörsägen uppges vara hårdast drabbad får tidningen inget svar. I stället skriver Maria Hedin följande i ett mejl till Hallandsposten:

ANNONS

”Jag har pratat med rektorn och det stämmer inte att förskolan i princip ska ha varit stängd, utan den har varit öppen som vanligt. Det stämmer inte heller att det ska ha uppmanats att hållas hemligt, däremot går vi inte ut med information om det finns konstaterad smitta bland personalen.”

LÄS MER:Föräldrar rasar: ”Förskola mörkade coronasmitta”

Flera vid kommunen hänvisar på liknande sätt till offentlighets- och sekretesslagen där det står att ”sekretess gäller för uppgift som rör en enskilds hälsa eller sexualliv (...) om det måste antas att den enskilde eller någon närstående till denne kommer att lida betydande men om uppgiften röjs”. Frågan blir därmed om det kan antas att en coronasmittad anställd kan lida betydande men om allmänheten informeras om att en specifik förskola har drabbats av covid-19.

I förra veckan var Hallandsposten i kontakt med Johanna Ingemansson Christiansson, jurist vid Arbetsmiljöverket, som då förklarade att det inte finns något entydigt svar på frågan om vilken information en arbetsgivare kan gå ut med.

– På en större arbetsplats skulle man säkert kunna säga att man har en medarbetare som har drabbats av covid-19 så länge personen inte kan identifieras. Men är det en mindre arbetsplats är det större risk att personen kan identifieras.

Utifrån det som har framkommit i kontakten med tjänstemän och politiker verkar endast en generell riskbedömning - där man kommer fram till att Hylte är en liten kommun - ha gjorts.

ANNONS

Vid sidan om Hyltes tystlåtna agerande finns det exempel från andra kommuner där sekretesslagstiftningen har tolkats annorlunda. När en förskola i Karlskrona kommun drabbades av corona i mitten av juni valde kommunen att informera om att det fanns en pågående smitta på förskolan. Däremot talade man inte om huruvida det rörde sig om ett barn eller personal som var smittad.

– Jag vill inte gå in på det eftersom jag inte vill att det ska vara möjligt att lista ut vem det skulle kunna vara. Det är på grund av patientsekretess, sa Marina Eriksson, chef för kunskapsförvaltningen i Karlskrona kommun, till P4 Blekinge.

På frågan om avidentifiering skulle kunna vara ett alternativ även i Hylte kommun svarar samtliga tillfrågade att det inte är möjligt på grund av patientsekretess.

Fotnot: Hallandsposten har sökt förskolans rektor, utan resultat. Vikarierande barn- och ungdomschef Per Henriksson har inte velat lämna några kommentar, utan hänvisat till sträng patientsekretess.

ANNONS