Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Unnaryds Coop. Butikschefen Nikki Andersson och föreningschefen Mikael Hellström i färd med att affischera runt butiken i Unnaryd. Bild: Lennart Hildingsson
Unnaryds Coop. Butikschefen Nikki Andersson och föreningschefen Mikael Hellström i färd med att affischera runt butiken i Unnaryd. Bild: Lennart Hildingsson

Coopbutiken håller öppet också när personalen inte är på plats

Coopbutiken i Unnaryd börjar imorgon med ha fortsatt öppet - efter att butikspersonalen gått hem på eftermiddagen.

– I vintras var det klart att Coop skulle starta en helt obemannad butik i Gävle. Jag tog kontakt med Coop centralt och frågade om man inte kunde testa tekniken också på en befintlig butik, för att kunna utöka tiderna. Jag fick ett omedelbart gehör för idén, berättar Mikael Hellström, chef för Mellersta Nissadalens Konsumentförening.

Unnaryd är den minsta av föreningens tre butiker i Hylte, med begränsade öppettider. Där såg man en möjlighet med tekniken. Butiken har 9 anställda som bemannar den mellan 9 - 19 vardagar, samt kortare tid under veckoslut.

Unnaryds Coop. En app till mobilen används för att skanna varorna och förteckna sina inköp. Bild: Lennart Hildingsson
Unnaryds Coop. En app till mobilen används för att skanna varorna och förteckna sina inköp. Bild: Lennart Hildingsson

Personalen jobbar fortsättningsvis som vanligt och betjänar kunderna i butiken traditionellt. Men tidigt på morgonen och på kvällstid kan kunder själva logga in sig genom entrédörren, identifiera sig med mobilt bank-id och handla på egen hand med hjälp av en mobilapp.

Detta är den första butiken inom konsumentkooperationen i landet som inför detta. Några butiker i Norge uppges redan ha gjort något liknande.

Nikki Andersson, butikschef i Unnaryd, berättar att hon och hennes personal under den närmsta tiden schemalagt sig så att de nu ska ha tid att instruera sina kunder hur man handlar i butiken då den är obemannad.

– Vi har också fått ändra en del i butiken, för att det ska fungera, säger hon.

Man har bland annat flyttat in försäljning av öl, tobak, apoteksprodukter och annat som det är åldersbegränsningar för i skåp som man innan personalen går kan låsas. Dessa varor säljs inte under de obemannade tiderna.

– Vi gör absolut inte det här för att minska personalkostnaderna. Vi ska exempelvis ha ökade öppethållande i sommar när turisterna är här, med personal som vi brukar. Jag tror istället att vi kan sälja mer genom att ha öppet med självbetjäning tidigare och senare på dagarna. Vi kan nå dem som jobbar skift och pendlar, samt de som dan innan inte hunnit köpa sin frukost, säger Mikael Hellström.

Den obemannade butiken stänger klockan 22. Efter det klockslaget kan man inte logga in sig.

Varför inte ha öppet dygnet runt? Mikael Hellström säger att man behöver testa den nya tekniken och sätta processerna innan man kan ta ett beslut om att utöka öppettiderna ännu mer.

– Vi vill försäkra oss om att det inte krånglar. Vi har en beredskap bland vår personal, så att de rings upp eller larmas om någon skulle behöva bege sig till butiken.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här