Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bökande vildsvin är ett besvär för bönder och villaägare. Sätt djuren på menyn i matsalarna på Hyltes skolor, föreslår Centerpartisterna i Hylte.
Bökande vildsvin är ett besvär för bönder och villaägare. Sätt djuren på menyn i matsalarna på Hyltes skolor, föreslår Centerpartisterna i Hylte.

Centern: Låt skolbarnen äta upp vildsvinen

Inför vildsvinskött på matsedeln på Hyltes skolor, det kan hjälpa jägare och markägare att få bukt med de allt för många vildsvinen i kommunens skogar.

Det är en motion från Centerpartiet, undertecknad av Anna Roos och Lennart Ohlsson, som väcker frågan. I denna beskriver de hur vildsvin är ett besvär för både lantbrukare och villaägare: "... de förstör när de bökar runt efter mat", skriver de och påpekar också att djuren medför en mängd olyckor på vägarna.

– Viltstammen är stor. Samtidigt är köttet en outnyttjad resurs, som också finns hos oss på nära håll, säger Anna Roos, Centerpartiets gruppledare i Hylte.

Hon vill nu att viltkött blir ett stående inslag i menyn på kommunen skolor - främst vildsvinskött men kanske också älg och rådjur som är vanliga bytesdjur för Hyltes jägare.

För att de föreslagna viltråvarorna ska kunna knytas till lokal jakt eller lokala entreprenörer föreslås i motionen att man ser över upphandlingen av livsmedel.

– Man kan bryta ut viltköttet från de andra livsmedlen och göra en särskild upphandling för den.

Anna Roos pekar på för Hylte ett aktuellt exempel där man just kunnat gynna lokal produktion: En upphandling av kycklingkött som man gjorde tillsammans med Laholms kommun, vilket ledde till ett avtal med uppfödare i Knäred.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!