Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Kommunen har låtit påbörja arbetet med att lägga ned vatten- och avloppsledningar fram till den byggklara tomten på Marknadsplatsen i Torup.

Byggare vill ha solcellshus i Torup

Kenneths Bygg och Marknadsplatsen Fastigheter söker nu bygglov för sammanlagt 24 lägenheter i Torup.

– Vi ska bygga varsitt hus åt oss båda, som ser likadana ut, med tolv lägenheter vardera, berättar Marcus Johansson, VD för Kenneths Bygg i Torup.

Bygglovsansökningarna lämnades också in samtidigt och på flera andra plan har de båda fastighetsbolagen också sökt samarbete kring projektet, exempelvis genom energilösningar.

Marknadsplatsen Fastigheter och Kenneths Bygg råkade vara de två företag som för ett år sedan intresserade sig för att bebygga tidigare marknadsplatsen i Torup, intill Sjögårdssjön.

Kommunen beslut blev då att dela på den detaljplanerade ytan. Den behövliga regleringen till två fastigheter, hos Lantmäteriet, uppges vara en orsak till att det dröjt innan försäljningen av marken kunnat slutföras och bygglov kunnat sökas.

Hylte kommuns bygglovschef, Siv Modée, berättar via mejl till HP att hon redan "är i färd med att granska (företagens ansökningar) för ett skyndsamt beslut".

När bygglovet är beviljat återstår en tid av detaljprojektering.

– Sen börjar vi bygga under våren, säger Marcus Johansson, som dock inte vågar utlova någon tidpunkt för när de 24 lägenheterna kan tänkas stå klara.

Kenneths Bygg utför då själva byggarbetet, både åt sig och Marknadsplatsen Fastigheter. Men stommen för byggnaderna blir modulhus i två våningar som köps in och monteras på sockelplatta.

"Solcellerna blir en självklarhet om vi får bygga", sa Thomas Pilqvist för ett år sedan, delägare till Marknadsplatsen Fastigheter.

Han berättade då att ägarbolaget driver en verksamhet som handlar om att ladda tunga batterier med hjälp av solceller och sedan använda det för hushållets behov av ström. Marcus Johansson säger nu att den energilösningen ska prövas på bägge hyreshusen som ska uppföras på marknadsplatsen.