Brunnsbacka sågkvarn. Göran Peyronsson, från stiftelsen som ansvarar för anläggnignen, visar var förskjutningen skett i kallmurningen. Den ska nu förstärkas och låsas fast med ankarjärn.
Brunnsbacka sågkvarn. Göran Peyronsson, från stiftelsen som ansvarar för anläggnignen, visar var förskjutningen skett i kallmurningen. Den ska nu förstärkas och låsas fast med ankarjärn. Bild: Linda JˆnÈr

Brunnsbacka sågkvarn får sin renovering

Länsstyrelsen säger ja, vilket innebär att den planerade upprustningen av Brunnsbacka sågkvarn kan göras i sommar.

ANNONS
|

Stiftelsen som äger anläggningen hade sökt 600 000 kronor till projektet. Stödet som beviljats, för byggnadsvårdande åtgärder, är ett lägre belopp: 464 000 kronor.

Skillnaden består i att länsstyrelsen valt ett billigare alternativ för att stabilisera kallmurningen runt kvarnhuset på anläggningen. Istället för att lägga om den förstärks muren med så kallat ankarjärn. Ägaren får själv svara för tio procent av de totala kostnaderna.

HP har tidigare beskrivit det planerade projektet för sågkvarnen, som sedan 2003 är ett av ett handfull byggnadsminnen i Hylte kommun. För tjugo år sedan gjordes också den senaste upprustningen av anläggningen, som med hjälp av ett vattenhjul driver så väl en såg som kvarnstenar för malning samt en stickhyvel.

ANNONS
ANNONS