Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/16

Brukets gamla huvudkontor blir företagshotell

Brukets gamla huvudkontor ska omvandlas till ett företagshotell. De nya ägarna är entreprenörerna Magnus Bagge, Peter Naij och Håkan Larsson och de har stora planer för fastigheten mitt i Hyltebruks centrum.

Förra sommaren skrev Hallandsposten att Stora Enso lagt ut sitt gamla huvudkontor till försäljning.

De nya ägarna är en trio företagsamma herrar: Peter Naij, som driver företaget Naij Bygg (och för övrigt är bror till Brukets chef Håkan Naij), Magnus Bagge, som driver skolfotoföretaget Exakta Photo, samt Håkan Larsson, kompanjon med Magnus i det nämnda företaget.

– Jag bor i Hyltebruk och såg att huset var till salu. Man får greppa möjligheten när den dyker upp. Vi lade ett bud, senare på hösten blev det affär, berättar Magnus Bagge.

”Viktigt att bevara”

Husets exteriör vill de bevara, medan invändigt väntar en uppfräschning och renovering med nya ytskikt och färger, kök, innerdörrar och byte av vissa golv.

– Det är viktigt att bevara fastigheten, den är i fint skick och byggd med robusta material. Det är en jättefin fastighet som ligger centralt och har potential. Förhoppningsvis ska det bli lite mer liv och rörelse här, säger Magnus Bagge.

Förhoppningen är att flera företag vill hyra lokaler i byggnaden, med inflyttning i höst. Då ska en korridor och de första rummen vara färdigrenoverade.

– Det är väldigt bra planlösning för ett kontorshotell. Det finns en korridor med rum på varje våningsplan och det finns plats för ett gemensamt kök på varje våningsplan, säger Peter Naij, som själv bor i Skeppshult.

Det finns gott om företag i Hylte och det borde finnas ett intresse av att sitta centralt i en attraktiv miljö.

Genom sitt nystartade aktiebolag Gamla brukskontoret i Hyltebruk kommer ägarna att agera hyresvärd. Detaljplanen behöver inte ändras eftersom den tillåter industri- och kontorsverksamhet. Hur många företag som får plats beror helt på vilka slags företag som blir aktuella som hyresgäster.

– Det finns gott om företag i Hylte och det borde finnas ett intresse av att sitta centralt i en attraktiv miljö. Vi tror att detta kan blir bra för näringslivet i Hylte, säger Peter Naij.

Tennisklubben fortsätter hyra

I fastigheten ingår två tennisplaner som Hyltebruks tennisklubb har hyrt av Bruket. Dessa hyr de nya ägarna nu ut till Hylte kommun, som i sin tur hyr ut dem till tennisklubben.

Trion passar även på att avslöja sina planer för förrådsbyggnaden intill tennisbanorna. En stor del av byggnaden ska inrymma en golf- och jaktsimulator.

Magnus Bagge visar förrådsbyggnaden där entreprenörerna vill starta en golf- och jaktsimulator. Bild: Isabel Bark
Magnus Bagge visar förrådsbyggnaden där entreprenörerna vill starta en golf- och jaktsimulator. Bild: Isabel Bark

– Golfsimulatorer växer så det knakar i Sverige och det finns ingen kommersiell golfsimulator i den här regionen. Vi tror också på jaktsimulatorn eftersom vi bor i en bygd med många jägare. Det kan också finnas intresse bland företag att anordna event med jaktskytte, säger Magnus Bagge.

Simulatorn kan användas året om, men kan komma extra väl till pass under vinterhalvåret eller när det ösregnar. Precis som företagshotellet siktar ägarna på en invigning till hösten.

– Du står inomhus och slår iväg bollen mot en duk med hjälp av en riktig klubba och boll. Sedan kan du följa bollens bana fram till hålet, förklarar Peter Naij.

Vi tror också på jaktsimulatorn eftersom vi bor i en bygd med många jägare. Det kan också finnas intresse bland företag att anordna event med jaktskytte.

Han är själv kassör i Rydö golfklubb och Magnus Bagge är styrelseordförande. Men golfklubben har inget att göra med den planerade simulatorn.

Stora Enso håller nu på att försöka sälja grannfastigheten uppe på kullen, Brukets gamla matsal ”Mässen”, men den är mer lämplig som samlingslokal eller bostad.

– Vi är inte intresserade av den fastigheten, konstaterar Peter Naij.

Brukets gamla huvudkontor

• Huvudbyggnaden på Bruksgatan 6 användes som Hylte Bruks huvudkontor fram till någon gång på 1980-talet, det vill säga långt innan företaget ingick i Stora Enso-koncernen. Därefter har det varit mer av ett allaktivitetshus och företaget har bland annat haft ett gym här.

• Huset utgör 928 kvadratmeter. Det ursprungliga huset byggdes på 1910-talet, men genomgick en kraftig ombyggnation på 1930-talet enligt Riksantikvarieämbetets bebyggelseregister. I Hylte kommuns kulturmiljöprogram står det dock att huset byggdes omkring 1920.

• 2007 tillmättes byggnaden särskilt kulturhistoriskt värde, klass B. Den anses bland annat ha arkitekturhistoriskt värde, miljöskapande värde och samhällshistoriskt värde.

• Magnus Bagge, Peter Naij och Håkan Larsson köpte fastigheten i november 2021. Slutpriset landade på 2,7 miljoner kronor, vilket var 200 000 kronor under utgångspriset.

LÄS OCKSÅ: Bruket säljer central fastighet

LÄS OCKSÅ: Stora Enso vill sälja anläggningen i Hyltebruk

LÄS OCKSÅ: Stora Enso om säljplanen: ”Bättre för de anställda”

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!