Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Anläggningen i Kvarnsveden (Borlänge) är den enda som påverkas i Sverige”, säger Carl Norell, presschef på Stora Enso Sverige. Bild: Isabel Bark/arkiv samt pressbild
”Anläggningen i Kvarnsveden (Borlänge) är den enda som påverkas i Sverige”, säger Carl Norell, presschef på Stora Enso Sverige. Bild: Isabel Bark/arkiv samt pressbild

Bruket i Hylte påverkas inte när Stora Enso stänger i Borlänge

På tisdagen kom beskedet att Stora Enso stänger massa- och pappersproduktionen vid två anläggningar, i Borlänge och i finska Veitsiluoto. Dessa neddragningar ska dock inte påverka pappersbruket i Hylte på något sätt.

– Vi kommenterar inte detta lokalt, utan du får vända dig till vår presstjänst, säger Håkan Naij, brukschef i Hylte.

Carl Norell, presschef på Stora Enso Sverige, kan denna gång ge alla Hyltebor ett lugnande besked.

– Nej, det är ingen påverkan på några andra enheter. Anläggningen i Kvarnsveden är den enda som påverkas i Sverige.

Totalt 1 110 jobb försvinner när Stora Enso-koncernen stänger två bruk permanent. Det handlar om Kvarnsveden i Borlänge kommun, med 440 medarbetare och två pappersmaskiner, och Veitsiluoto i Finland, som har 670 anställda och tre pappersmaskiner. De planerade nedläggningarna är planerade till det tredje kvartalet 2021.

Dråpslaget kommer bara sju månader efter att Hylteborna fick det dystra beskedet att Stora Enso stänger pappersmaskin 3 och returpappersanläggningen permanent.

LÄS MER: Stora Enso stänger en pappersmaskin i Hyltebruk – 140 jobb i fara

140 medarbetare varslades då, men i slutändan var det 24 som blev uppsagda mot sin vilja. Resten slutade frivilligt eller gick i pension med avgångsvederlag.

Till skillnad från Kvarnsveden och Veitsiluoto finns Stora Enso kvar som arbetsgivare i Hylte, även om antalet anställda på Bruket nu är nere på cirka 300 personer.

LÄS MER: Förhandlingarna klara – 24 personer sägs upp på Stora Enso

Kan det bli fler åtgärder eller neddragningar på sikt i Hylte med tanke på att det tillverkas tidningspapper här, i likhet med bruket i Kvarnsveden?

– Nu fokuserar vi på förhandlingarna vid Kvarnsveden. Det är andra papperskvaliteter som tillverkas på dessa anläggningar. Kvarnsveden tillverkar papper till tidskrifter och detaljhandelsreklam, medan Hylte gör dagstidningspapper, säger Carl Norell.

Precis som i Hylte kommun är Stora Enso en av de största privata arbetsgivarna i Borlänge kommun.

”Det här var verkligen ett dråpslag, möjligtvis stoppa en maskin, men lägga ner helt. Nej, inte ens i min vildaste fantasi hade jag kunnat tro det”, säger Anders Pettersson, ordförande för Pappers i Kvarnsveden, i en intervju med TT.

Stora Ensos besked

Såhär skriver Stora Enso själva på sin hemsida om nedstängningen av bruken i Kvarnsveden och Veitsiluoto:

”Pappersefterfrågan i Europa har minskat i över ett decennium. Denna trend har ytterligare accelererat på grund av pandemin, som har lett till förändringar i konsumentbeteenden. Som ett resultat finns det en betydande överkapacitet på den europeiska pappersmarknaden, vilket har orsakat låga prisnivåer och utmanat kostnadskonkurrenskraften för många pappersbruk. Bruken i Kvarnsveden och Veitsiluoto är båda förlustbringande och deras lönsamhet förväntas förbli otillfredsställande även framöver.”

”Det här är tunga nyheter för vårt företag och våra kollegor i Veitsiluoto och Kvarnsveden. Våra medarbetare på bruken är mycket kompetenta och har gjort sitt yttersta under mycket svåra omständigheter. På den snabbt sjunkande pappersmarknaden måste vi tyvärr justera vår produktionskapacitet för att förbättra konkurrenskraften för vår totala pappersverksamhet. Dessvärre innebär detta nedstängning av olönsamma tillgångar. Som kommunicerat förra året, har vi granskat vår strategi och formar vår verksamhet för snabbare tillväxt och värdeskapande. Vi fokuserar på förpackningar, byggnadslösningar och innovationer inom biomaterial, där vi ser en stark tillväxtpotential,” säger Stora Ensos vd och koncernchef Annica Bresky.

Källa: storaenso.com

LÄS MER:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här