Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Brand i pelletsfabrik - fick bryta upp väggen

Under natten till torsdag började det brinna i en pelletsanläggning på Kinnaredssågen, som ägs av Deromekoncernen.
– Branden kunde släckas genom en jättefin insats, både från de anställda och räddningstjänsten, säger Gunnar Jakobsson, vd på Derome Timber.

Larmet om branden i pelletsfabriken kom till SOS Alarm vid klockan 03.40 natten till torsdagen. Det gällde industriföretaget Kinnaredssågen, som är en del av Deromekoncernen. I första hand larmades fyra räddningsfordon från räddningstjänsten ut till platsen, men senare tillkallades fler fordon.

– Det brinner i en vägg i en pelletsanläggning och vi ska öppna upp väggen och se om vi kan komma åt det där. Vi har skickat ut en del styrkor, men vi får se hur många som kommer att behövas, sade Johan Wallin, räddningstjänstens inre befäl i Halmstad, i en första rapport.

Branden upptäcktes genom att företagets automatiska brandlarm gick igång.

Totalt larmades sju enheter till platsen, eftersom man inledningsvis inte visste hur omfattande branden var. Tre enheter kunde vända redan innan de kommit fram till Kinnared. Enheterna från Hylte och Oskarström klarade av släckningsarbetet på egen hand.

Flera glödbränder i väggen

Vid klockan 04.40 meddelade räddningstjänsten att branden var under mer kontrollerade former.

– Vi har tagit upp väggen och hittat en glödbrand. Vi kommer att vänta ner det nu och sen kan jag tänka mig att man kommer att gå runt med en värmekamera för att se om det finns några hotspots, sade Johan Wallin.

Vi sågade ut fem-sex kvadratmeter av väggen runt själva rörgenomföringen för att komma åt de glödbränder som hade uppstått och säkerställa att vi inte hade någon spridning i väggen.

Vid sextiden på morgonen kunde räddningstjänsten lämna anläggningen. Vid det laget hade man hittat och släckt flera glödbränder i väggen. Dessa bränder startade inte inne i själva verksamhetslokalerna, utan i pelletsanläggningen som förser stället med värme.

– Glödbränderna ska ha startat i någon rörgenomföring där, det kan ha varit någon glipa i systemet som gjort att det kommit ut värme, sade Johan Wallin.

Fick såga loss väggen

Jonas Aronsson, från räddningstjänsten i Hylte, var räddningsledare under nattens insats. Under torsdagsförmiddagen kunde han berätta mer om själva brandförloppet.

– Företaget har ett pannhus och sedan går det ett rör in till pelletsfabriken där tillverkningen sker. I röret går det varma brandgaser så sannolikt har det blivit någon brandspridning från röret och sedan tagit sig i materialet i väggen. Vi sågade ut fem-sex kvadratmeter av väggen runt själva rörgenomföringen för att komma åt de glödbränder som hade uppstått och säkerställa att vi inte hade någon spridning i väggen, säger Jonas Aronsson.

Pelletsfabriken är den första anläggningen på vänster sida när man kommer från samhället och kör mot Kinnaredssågen.

– Konsekvensen blev att vi har fått stänga ned den stora pannan under något dygn, under tiden som vi reparerar väggen. Vi fick öppna upp en del av väggen för att komma åt rördragningarna. Men för övrigt är detta inget som påverkar de anställda. Övrig verksamhet fortgår som vanligt, säger Gunnar Jakobsson, vd på Derome Timber.

Enligt honom handlar det inte om några stora värden som förstördes i branden, utan bara byggnadsmaterial som väggen bestod av.

– Branden kunde släckas genom en jättefin insats, både från de anställda och räddningstjänsten, konstaterar Gunnar Jakobsson.

Derome i Kinnared har totalt 75 anställda.

Inga brottsmisstankar

På torsdagsmorgonen meddelade Magnus Schildt, polisens vakthavande befäl i region Väst, att det inte finns några misstankar om något brott.

Ingen person kom till skada vid branden.

LÄS MER: En miljard ska satsas på sågverket i Kinnared

LÄS MER: Deromes storsatsning kan ge 50 nya jobb

LÄS MER: Samhällsplanering: ”Ta ett större grepp om Kinnared”

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!