Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Beslut om renovering av Torups skola är planerad att tas i början av maj. Väljer politikerna en återremiss, skjuts avgörandet åtminstone till kommande vinter, uppger kommunrådet Ronny Löfquist (S).
Beslut om renovering av Torups skola är planerad att tas i början av maj. Väljer politikerna en återremiss, skjuts avgörandet åtminstone till kommande vinter, uppger kommunrådet Ronny Löfquist (S).

Bråk om Torups skola hotar att försena ombyggnaden

Den politiska oppositionen underkänner kalkylerna för Torups skola - och hotar att förhala beslutet om att anslå pengar till renovering skolan.

– Uppgifterna om vad det kostar att renovera skolan är inte tydliga. Det framgår exempelvis inte om det ingår eller inte att göra undervisningslokalerna som skolförvaltningen vill ha dem. Det talas också om att dyka ner i avloppsstammarna med en filmkamera. Om det leder till merkostnader, ryms de inom det som avsätts för oförutsedda kostnader? Det vet vi inte, säger Anna Roos, (C) oppositionsråd i Hylte.

Tillsammans med Moderaterna krävde Centern, vid kommunstyrelsen sammanträde under tisdagen, att hela frågan om insatser på Torups skola skickas tillbaka till tjänstemännen för att ta fram fler siffror.

Man vill också se kalkyler för en ny skola, uppställda så att man kan väga ett nybygge mot renovering - också med hänsyn till vad det kostar att bedriva undervisningen under byggtiden i eventuellt andra lokaler.

Inför kommunstyrelsens möte har renoveringskostnaden angetts till 58 miljoner kronor. Ett nybygge har skattas till 90 miljoner utifrån ett generellt nybyggnadspris utslaget på kvadratmeter.

Det är en stor skillnad på alternativen, men Anna Roos menar att den kan krympa om man exempelvis behåller nuvarande idrottshall i en nybyggnadskalkyl. Hon tror också att driftskostnaderna se olika ut för gamla och nya lokaler.

– Även om en ny skola skulle kosta mer att bygga, är det inte säkert att den är dyrare att driva, säger hon.

C och M fick med sig Sverigedemokraterna i röstningen om återremiss, men majoritetens förslag - 58 miljoner och renovering - går nu vidare till fullmäktige.

Där kan dock kravet på nya kalkyler röstas igenom, till följd av kommunallagens regler om minoritetsremiss.

– Oppositionen gör det här för att förhala ombyggnaden av Torups skola, så att byggstarten inte kommer igång förrän efter nästa års val. De vill, om de vinner valet, kunna slå sig för bröstet och säga att det var de som satte igång renovering av Torups skola, säger Ronny Löfquist (S), kommunstyrelsens ordförande - uppenbart frustrerad - efter tisdagens drabbning.

Han tillägger att kostnadsberäkningarna är tillräckligt som de är och att exempelvis nya avloppsstammar, om de gamla visar sig vara uttjänta, redan ingår i kalkylen och de 58 miljonerna som ska ges till projektet.

– Beräkningar är såpass utförliga att de går ner på fönsternivå. Jag har aldrig tidigare varit med om ett bättre underlag till en investering.

Anna Roos uppger att oppositionen inte tagit ställning till om man ska ta till återremissvapnet, när ärendeet ska upp i fullmäktige i nästa månad.

– Det beror på om vi kan få en dialog om det här fram till dess. Ronny Löfquist såg till att få fram en prislapp på nybygge, bara för att han ville ha tyst på oss. Men våra partier har inte fått diskuterat satsningen i Torup och lämna våra synpunkter. Jag skulle vilja säga, till majoriteten i Framtid Hylte, som barnboksfiguren Bamse: Den som är stor och stark måste också vara snäll.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här