Bröderna Peyronson målar som aldrig förr: ”Fullt upp ända till jul”

Efter fem slitsamma år har de äntligen blivit kända som ”målar’n” för invånarna. Nyligen utsågs de till årets unga företagare. Bröderna Martin och Anton Peyronson berättar om varför de, som hade läst kocklinje och naturvetarlinje på gymnasiet, tog steget tillsammans och startade en målerifirma.

ANNONS
LocationUnnaryd||

Fem år har gått sedan Martin och Anton Peyronson startade målerifirman Bröderna Peyronson i Unnaryd.

– Anledningen var mest att vi ville testa detta och kände att det behövde hända något i livet. Vi startade på våren 2015 och sedan dess har det varit fullt upp, säger Martin.

Att egenföretagande innebär en stor frihet är en sanning med modifikation. Ändå var det frihetskänslan som lockade in bröderna på just detta spår.

– Trots att vi är låsta så känner vi oss fria, eftersom vi planerar vår egen tid. Att driva företag är fruktansvärt slitsamt och man är aldrig ledig, men nu har det blivit en livsstil för oss, berättar Anton.

ANNONS

Inga nybörjare inom målning

Dagarna går åt till det fysiska arbetet: målning både inom- och utomhus och tapetsering. All administration sköter bröderna på sin fritid.

– På kvällar och helger träffar vi kunderna, men den delen känns knappt som jobb, säger Martin.

Att driva företag är fruktansvärt slitsamt och man är aldrig ledig, men nu har det blivit en livsstil för oss.

Bröderna är inga nybörjare inom målning, även om de hade siktet inställt på helt andra yrken under gymnasietiden. Anton läste naturvetenskapsprogrammet, medan Martin gick kocklinjen.

– Jag tyckte att kockarnas arbetstider var jobbiga. Samtidigt fanns det väldigt många arbetstillfällen inom bygg, säger Martin.

Han började jobba för målerifirman Rose Bergström & Son i Lidhult, med fokus på att måla om kyrkfasader, och efter några år fick han med sig lillebrodern. Efter flera olika målerijobb tog bröderna till slut ett gemensamt steg och startade sin egen firma hemma i Unnaryd, orten där de vuxit upp.

Anton Peyronsson och Martin Peyronson driver måleriföretaget Bröderna Peyronson. De har utsetts till årets unga företagare i Hylte.
Anton och Martin Peyronson har haft fem slitsamma år med många målningsuppdrag sedan de startade sitt företag. Familjelivet är också minst sagt hektiskt. Anton är nybliven pappa och Martin är fyrbarnsfar. Bild: Isabel Bark

Beslutet visade sig vara rätt väg att gå. I år kan de för första gången ha anställda året runt, jämfört med tidigare år då de endast har haft säsongsarbetare under sommaren.

– Vi får se hur det går, det känns lite nervöst. Man ska egentligen inte vara nervös som företagare, utan ha is i magen, säger Anton.

– Folk börjar känna till oss mer och nu har vi fullt upp ända till jul. Nu har vi blivit ”målar’n” för invånarna, tillägger Martin.

ANNONS

Invånare vill gynna lokala företagare

Att driva företag i en liten by på landsbygden kan vara enklare än i en storstad, eftersom alla känner alla här. Dessutom vill många invånare gynna lokala företagare. 70 procent av alla arbeten de utför är åt privatpersoner.

– För privatpersoner är det nog ännu viktigare att känna till sin hantverkare än för företag. De vill veta vilka de släpper in i sina hem. Och för oss är det väldigt tillfredsställande att göra fint hemma hos kunden, menar Martin.

För privatpersoner är det nog ännu viktigare att känna till sin hantverkare än för företag. De vill veta vilka de släpper in i sina hem.

Det var på precis på håret att Företagarna i Hylte kunde utse bröderna till årets unga företagare. Martin hade inte hunnit fylla 35 år (företagarorganisationen drar gränsen för unga företagare vid 35 år) när prisceremonin skulle ha hållits i våras. Lillebror Anton är snart 32 år. Med fyra respektive ett barn har båda bröderna en minst sagt hektisk vardag där familjen ska hinnas med vid sidan av företaget.

På grund av coronapandemin kunde prisutdelningen hållas först den 17 september.

– På det lokala planet är det ett väldigt stort pris. Vi blev väldigt förvånade och det känns jätteroligt att ha fått priset, säger Anton.

LÄS OCKSÅ:

ANNONS