Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lövskogsdungen i bakgrunden, i hembygdsparken, växer enligt fornminnesregistret på fossil åkermark. Det kan kräva en arkeologisk undersökning innan bonadsmuseet byggs ut i mot det hållet.
Lövskogsdungen i bakgrunden, i hembygdsparken, växer enligt fornminnesregistret på fossil åkermark. Det kan kräva en arkeologisk undersökning innan bonadsmuseet byggs ut i mot det hållet.

Bonadsmuseet byggs på fornlämning

Hembygdsföreningen har nu beviljats bygglov för det ”nya” bonadsmuseet i Unnaryd. Men det krävs också ett arkeologiskt tillstånd.

Skälet är att museianläggningen - ett ladugårdsliknande tillbygge till nuvarande museet med en byggnadsyta på 200 kvadratmeter - kommer att schaktas in i en flack kulle i hembygdsparken som rymmer förhistoriska lämningar - fossila åkertegar med tillhörande odlingsrösen.

Länsstyrelsen har, efter bygglovet beviljats, slagit larm om detta och hembygdsföreningen har också underrättats om att det krävs tillstånd att schakta i en fornlämning. Länsstyrelsens antikvarier säger samtidigt att det troligen också kommer att krävas en arkeologisk insats på platsen - att kullen undersöks och att detta får bekostas av föreningen.

Hembygdsföreningen i Unnaryd har behövt bygglov för att gå vidare med finansiering av museiprojektet, främst en ansökan om pengar från Boverket. Därför är det inte nära förestående att sätta igång och bygga.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!