Så här tätt får inte Hyltepolitikerna sitta på tisdag. Högst en på varje stolspar, blir det.
Så här tätt får inte Hyltepolitikerna sitta på tisdag. Högst en på varje stolspar, blir det. Bild: Lennart Hildingsson/arkiv

Bokslutsmötet blir bantat på politiker

Fullmäktigemötet på tisdag genomförs med endast 31 ledamöter kallade.

ANNONS
|

Inte 41 ledamöter, som är invalda i församlingen. Inte heller 21 ledamöter som man var förra gången man var samlade, det var ett extra sammanträde i början av april.

– 21 ledamöter är det minsta man får lov att ha, säger Ronny Löfquist, gruppledare för Socialdemokraterna, vilket är största part och som i veckan tillsammans med övriga partier i Hylte kommit överens om att det ska bli 31 den här gången.

Att man drar ned från ordinarie antal har förstås med coronan att göra. Att man inte går ned till 21 även denna gång har två orsaker.

∙ Ett: Besluten om ansvarsfrihet för styrelser och nämnder, för bokslutet 2020, tvingar en del ledamöter att avstå från att rösta.

ANNONS

– Vi skulle vara så få som sju ledamöter i något fall, som ska avgöra om ansvarsfriheten. Det känns inte bra att vara så få, säger Ronny Löfquist.

∙ Två: Om inte alla 21 av de kallade är på plats får man inte hålla mötet.

– Det räcker om en ledamot blir försenad. Vi får vänta innan vi kan börja. Därför bör vi vara fler.

Fullmäktigeledamöterna kommer att för första gången få placeringslappar i Forums salong, så att de sitter på bestämda platser och på visst avstånd från varandra.

Några begränsningar om åhörare - fullmäktiges möten är offentliga - finns inte.

ANNONS