Björkarna växer som bambu

I Järanäs finns ett björkbestånd med en märklig ringbildning på stammarna.

ANNONS
|

– Från nu kallar vi det bambubjörk, säger den tidigare skogsprofessorn vid SLU, Mats Nylinder, som tillsammans med forskarkollegan Hans Fryk planerar att skriva en bok med arbetsnamnet ”Konstigheter och underligheter hos träd”.

Han besökte i förra veckan Järanäs och gjorde då en närmare undersökning av några bitar av ”bambubjörk”. Missbildningarna som löper runt stammarna, som valkar, är kopplade till en svullnad i vedbildningen under trädens näverskikt.

Förklaringen enligt Mats Nylinder är en insekt: klubbhornstekel.

Under försommarsvärmningen sätter sig dessa steklar på unga björkar för att lägga ägg men också för att metodiskt gnaga små fåror i barken för att på så sätt komma åt den söta björksaven.

ANNONS

Dessa ”spår” i barken kan gå på lika olika sätt. Fenomenet och klubbhornsteklarnas beteende är välkänt bland både biologer och skogsbrukare. Vad som möjligen är en smula speciellt i Järanäs, är att stekelpopulationen utvecklat ett mönster i att gå klockrät runt stammen, istället för på måfå eller i spiral. Det är därför stammarna, efter översvallningen av insektsangreppet, påminner om bambu.

– Det är endast på ett begränsat område som dessa björkar förekommer. Inte i andra av våra bestånd eller hos mina grannar, berättar Göte Carlsson som är markägare.

Mats Nylinder berättar att hans och Hans Fryks jakt på sällsamheter fortsätter och delger HP:s läsare en bildkavalkad av missbildningar på träd som man tidigare lagt till sina inventering.

ANNONS