”Bilden visar det beslagtagna körkortet. Man ser tydligt att lamineringen bland annat har släppt”, står det i Polisens förundersökning.
”Bilden visar det beslagtagna körkortet. Man ser tydligt att lamineringen bland annat har släppt”, står det i Polisens förundersökning. Bild: Polisen

Bilförare med ”grekiskt” körkort döms till böter

En 43-årig man körde runt med ett förfalskat grekiskt körkort i plånboken. Polisen ertappade honom och nu döms han till dagsböter och villkorlig dom.

ANNONS
|

Den 43-årige mannen, som är bosatt i Hylte kommun, har själv berättat hur det gick till när han fick sitt grekiska körkort, som vid polisens kontroll visade sig vara förfalskat.

Han hävdar att han hade rest till Grekland hösten 2018 och övningskört i flera dagar innan han fick körkortet. Sedan dess har han kört bil i tron att han hade rätt till det. Mannen säger att han inte visste att körkortet var falskt, utan utgick från att det var äkta. Personen han körde upp för ska ha sagt att han drev en körskola.

43-åringen ska ha betalat motsvarande omkring 15 000 kronor för det falska körkortet. Han förklarar att han hade ett stort behov av ett körkort för att kunna få ett jobb och kunna försörja sig och sina barn.

ANNONS

Trots att mannen nekar till brott döms han för brukande av falsk urkund och olovlig körning. Tingsrätten bedömer att det måste ha stått klart för honom att det var en förfalskning med tanke på körkortets utseende och skick. Mannens personuppgifter stod på en plastfilm som klistrats fast på ett plastkort, men lamineringen hade släppt när polisen kontrollerade det.

Mannen hade inte haft någon kontakt med myndigheter i samband med att han tog körkortet och han gjorde inte heller någon egen kontroll av körkortets äkthet i efterhand.

Straffet blir villkorlig dom och 30 dagsböter om 50 kronor.

ANNONS