Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ingemar Lund håller på att sammanställa bildprogrammet som kommer att visas i biosalongen i Forum. Bild: Lennart Hildingsson
Ingemar Lund håller på att sammanställa bildprogrammet som kommer att visas i biosalongen i Forum. Bild: Lennart Hildingsson

Bildintresse på Facebook under ”oroliga tider”

I osäkra tider, blicka man gärna tillbaka på det trygga och välkända. Så förklaras vågen av gamla Hyltebilder på Facebook som får rader av kommentarer från båda gamla och unga.

Just nu i gruppen ”Så minns vi Hyltebruk från förr” är det extra mycket bilder och inlägg som handlar om tidningspappersbruket, inte minst på färgglada arbetsgäng vid pappersmaskinerna (PM1-2 och PM3) som är fotograferade så sent som på 1990-talet.

– Jag att det är för att Bruket står och darrar. När det är oroliga tider vill människor tillbaka till den tiden som man ansåg vara jättegod, säger Eva Alberti som är moderator för Facebookgruppen. Man kanske säger då man ser bilderna: ”Tänk, så bra det fungerade då”.

Hon utesluter heller inte att det finns en corona-effekt; att människor tar sin tillflykt till den här gruppen och liknande av liknande skäl.

En av dem som under senaste året lagt ut mycket bilder på nätet, är Ingemar Lund från Hyltebruks hembygdsförening. Intresset för att titta på dem och skriva kommentarer, upplever han har gått upp under året. Också att fler och fler delar bilder på Facebook och att intresse också väcks hos nyinflyttade som frågar om platserna.

– Det lämnas inte enbart kommentar utan det uppstår dialoger kring bilderna som kan vara skämtsamma och roliga, berättar han.

Gröna nöden, kallades ett affärs- och hyreshus som låg alldeles intill järnvägsstationen i Hyltebruk. Vykort. Bild: okänd
Gröna nöden, kallades ett affärs- och hyreshus som låg alldeles intill järnvägsstationen i Hyltebruk. Vykort. Bild: okänd

Han exempel gällde ett fotografi från en danskväll i numera rivna folkets hus i Hyltebruk, till vilket en dam beklagade att hon inte blev uppbjuden. Då replikerade en annan facebookmedlem att det inte var så konstigt: ”Dansbiljetten kostade 15 öre så det gällde att inte slösa dem på vem som helst”.

Hembygdsföreningen gör också ett försök 11 november, som man gjort tidigare om åren, att visa bilder till en berättarträff. Men nu har man bokat biosalongen i Forum där man kan visa bilderna på stor duk och även hålla coronaavstånd mellan deltagarna.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här