Känner sig otrygg. Therese Larssson bor på Nyhemsgatan där bilisterna ofta kör för fort. Häromdagen var det nära ögat att hon och sonen Liam blev påkörda av en fartsyndare.
Känner sig otrygg. Therese Larssson bor på Nyhemsgatan där bilisterna ofta kör för fort. Häromdagen var det nära ögat att hon och sonen Liam blev påkörda av en fartsyndare.

”Bilarna kör i 80–90 kilometer i timmen”

På Nyhemsgatan är hastighetsgränsen 40 kilometer i timmen. Men det är fler som bryter mot den än som kör lagligt, menar Therese Larsson som bor på adressen.

ANNONS
|

Hon har kontaktat Trafikverket om att sätta ut farthinder på vägen sedan 2009 – men ingenting händer.

Therese Larsson bor tillsammans med sin man och sina två små barn i ett hus på Nyhemsgatan. Det går inte en dag utan att hon irriterar sig på trafiksituationen.

Det är från Femsjöhållet som de värsta fartsyndarna kommer körande, menar hon.

– Folk gasar på som bara den. De kör i 80-90 kilometer i timmen uppifrån skogen och kan tvärbromsa precis före korsningen.

Enligt hennes uppskattning är det bara omkring tre av tio bilar som håller hastigheten. Och det är inte bara förarna av personbilar som kör fört fort.

ANNONS

– Lastbilarna kan komma i väldigt höga hastigheter och kommunbilarna kör inte speciellt sakta heller.

Häromdagen var hon och sonen Liam nära att bli påkörda. Hon stod på trottoaren och pratade med grannen som bor tvärsöver gatan när en bilist körde upp på trottoaren.

– Den här mannen körde väl antagligen rattonykter, men hade även väldigt hög hastighet. Det var två sekunder från att jag och min son hade blivit ihjälkörda. Efter det som hände känner jag obehag och vill inte gå längs Nyhemsgatan med barnvagnen och tråcklar mig hellre in på en väg längre in.

Trafikproblemen har funnits under de tre åren hon har bott på adressen. Våren 2009 tog hon en första kontakt med Trafikverket (dåvarande Vägverket) och fick löfte av myndigheten att man skulle göra en dold undersökning av trafiksituationen under sensommaren samma år. Men det blev aldrig av, enligt Therese.

– Jag pratade med dem för någon månad sedan också, men det händer ingenting.

Polisen har gjort hastighetsmätning på sträckan men det har inte lett till någon större förändring, menar Therese. Hon och flera av grannarna vill ha en mer långsiktig lösning för att sänka hastigheterna.

– Kommer det inte någon form av trafikhinder känner jag inte för att bo kvar här. Jag har även frågat om man kan sätta ut blomlådor men det har jag inte fått något svar på.

ANNONS

Hennes granne har ringt till Hylte kommun, men där hänvisar man till Trafikverket eftersom det är myndigheten som äger vägsträckan. Enligt Therese Larsson är det bråttom att få upp trafikhinder.

– Måste någon behöva bli påkörd innan det åtgärdas? Det bor många barn på den här lilla biten av gatan som Trafikverket äger och nästan ingen vågar ha barnen ute på gården utifall att de skulle ta sig ut på vägen.

ANNONS