Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Huvudbiblioteket i Hyltebruk stängdes redan under måndagen. Bild: Lennart Hildingsson
Huvudbiblioteket i Hyltebruk stängdes redan under måndagen. Bild: Lennart Hildingsson

Biblioteken stängde ner all utlåning av böcker

Inga fysiska låneböcker under pandemin. Det blir följden när kommunens bibliotek nu stänger all sin verksamhet fram till den 24 januari.

Efter regeringens stränga direktiv i fredags så stängdes Hylte kommuns tre bibliotek under måndagen. Det var ett självklart beslut säger kultur- och folkhälsochefen Christer Grähs.

– Jag tyckte att det var ett jättetydligt besked från regeringen att vi skulle stänga ned den typen av verksamhet, så det är bara att göra det. Biblioteken fyller givetvis en jätteviktig samhällsfunktion.

Viktigt att få stopp på pandemin

Han tycker samtidigt att det är viktigt att alla agerar i enlighet med regeringens direktiv för att få stopp på pandemin. Christer Grähs tycker också att det var bra att gemensamma beslut fattades på kommunchefsnivå i de Halländska kommunerna.

– Vi har snackat ihop oss i Halland så det är lika beslut. För det ska inte kännas förvirrade när man åker mellan de Halländska kommunerna vad som gäller.

Biblioteken i kommunen har sedan i november varit stängda som mötesplatser. Nu stängs även möjligheten ner för att låna fysiska böcker eller att läsa tidningar.

– Vi har många av de som brukar låna böcker som även har tillgång att låna e-böcker så vi styr väldigt mycket åt det hållet, säger Christer Grähs.

Fler väljer att låna e-böcker

När fler väljer att istället låna digitala e-böcker så ökar också kostnaden för kommunen eftersom biblioteket betalar för varje utlåning i sin tur. Förvaltningen ser att budgeten för e-böcker kommer att spricka men det är något som man tycker är acceptabelt i dessa tider.

– När vi har köpt in fysiska böcker så kan vi låna ut dem hur många gånger som helst för då kostar de inget mer. När det gäller e-böcker så blir det att när vi kommer över en viss punkt så är vår budget för månaden slut men vi säger att det nu får kosta lite extra.

Inga straffavgifter för sena boklån

När biblioteken nu ska vara stängda till den 24 januari 2021 så är det andra mer praktiska saker som också kommer att påverka invånarna. Eftersom kommunen vill att folk ska stannar hemma så mycket som det bara går så kommer det inte vara krav på att lämna tillbaka sina låneböcker på utsatt tid.

– Vi kommer givetvis se till så ingen blir bestraffad för att man håller sig hemma under den här perioden, intygar Christer Grähs.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!