Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Bevattningsförbud införs i Landeryd

Under försommaren sålde Hylte kommun dricksvatten för att Halmstadbor skulle kunna fylla sina pooler. Nu införs bevattningsförbud i Landeryd eftersom en täkt är på väg att sina.

Halmstadborna har sparat vatten sedan i våras, medan Hylteborna inte har haft någon anledning att prata om vattenbrist. Men nu införs alltså bevattningsförbud även i Hylte, än så länge gäller det enbart Landeryds samhälle.

– En av de två borrorna i vattentäkten har börjat sina. Man ska vara sparsam och inte diska under rinnande vatten eller vattna med vattenslang i trädgården, säger Mattias Andersson, driftingenjör på samhällsbyggnadskontoret.

Läs också: Kommunrådet dementerar vattenförsäljning

Driftspersonal är på plats och fyller på reservoaren med vatten från Hyltetäkten för att säkerställa att alla hushåll i samhället får vatten.

– Anledningen att Hylte har klarat sig hittills är att vi har en stor tillgång på vatten. Våra mätningar visar att vi har gott om vatten i våra täkter, säger samhällsbyggnadschefen Mats Andresen.

I Hylte kommun finns totalt sex vattentäkter.

– Vi vet egentligen inte vet om brunnen i Landeryd har sinat, utan måste göra en större utredning. Däremot är det bra att gå ut och uppmana invånarna till sparsamhet.

Finns det risk för bevattningsförbud i fler delar av kommunen?

– Nej, inte som vi ser det nu. Vi har god vattentillgång.

Hylte kommun har haft tillräckligt mycket vatten för att kunna sälja till andra kommuner. Vid midsommar skrev Hallandsposten att Halmstadbor som vill kunna fylla sina pooler betalar 10-15 000 kronor för dricksvatten som körs hit från andra kommuner, exempelvis Hylte.

– Om kunderna bor vid gränsen till Småland så hämtar vi såklart där. Men vi har inte hämtat vatten från Hylte sedan i början av säsongen, det har varit i en vattenkiosk som kommunen anvisar till. Det är minimalt med vatten därifrån, säger Jessica Wigroth på Slamsugningstjänst AB i Halmstad, ett av företagen som har transporterat dricksvatten över kommungränserna.

Mats Andresen bekräftar att Hylte kommun har sålt dricksvatten, bland annat till poolägare.

– Det finns en viss sanning i det, under försommaren hade vi några få leveranser till pooler. Men dessa transporter har upphört helt nu.

Vattnet som har sålts har inte tagits från Landerydstäkten, utan från Torups vattentäkt.

– I Torup är läget ett helt annat, där är det god vattentillgång.

Orsaken till den låga grundvattennivån i Landeryd är den regnfattiga vintern. När Landerydstäkten återhämtar sig är oklart.

– Vi håller koll på nivåerna och har kört dit tre tankbilar för att säkra vattentillgången. Man kan även hämta vatten hos räddningstjänsten vid behov, säger Mats Andresen.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här