”Det är viktigt att vi alla hjälps åt att fortsätta att skydda våra äldre”, säger Sophia Lehnberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Hylte kommun.
”Det är viktigt att vi alla hjälps åt att fortsätta att skydda våra äldre”, säger Sophia Lehnberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Hylte kommun. Bild: Privat/HP Arkiv

Besöksförbudet förlängs på kommunens äldreboenden

Men det finns tre kriterier som kan bevilja anhöriga undantag från besöksförbudet.

ANNONS
|

Det sker en ökning av antalet covid-19-fall i Halland och därför uppmanar omsorgsverksamheten i Hylte kommun till stor försiktighet vid beviljade besök på äldreboenden.

– Vi har för närvarande inga bekräftade fall av covid-19 inom äldreomsorgen i Hylte kommun. Det är viktigt att vi alla hjälps åt att fortsätta att skydda våra äldre, säger Sophia Lehnberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska, i ett uttalande på kommunens hemsida.

Även om Folkhälsomyndigheten lättat upp restriktionerna är det viktigt att följa beslutade skyddsrutiner.

Vill säkerställa de äldres trygghet

– Alla besökare som beviljats ett besök måste naturligtvis vara friska. Känner man sig inte helt frisk ska man stanna hemma. Vi ser en lätt ökning av smittspridning i samhället både i Sverige och utomlands, det är viktigt att vi gemensamt säkerställer de äldres trygghet, menar Sophia Lehnberg.

ANNONS

Vi har för närvarande inga bekräftade fall av covid-19 inom äldreomsorgen i Hylte kommun.

Det nationella besöksförbudet på äldreboenden kvarstår, men enhetschefen kan bevilja undantag om det främjar en aktiv och meningsfull tillvaro för den äldre personen. Man ser nämligen att kontakter med närstående minskar de negativa effekterna som ensamhet kan ge.

Ett begränsat antal besökare, max tre personer, kan få tillåtelse att besöka en person utomhus på Hylte kommuns äldreboenden om de har bokat tid med personalen i förväg och informerats om exempelvis smittorisk, basal hygien och vikten av att hålla avstånd.

Mycket strikta regler för besök inomhus

För besök inomhus råder striktare regler. Anhöriga får bara göra besök inomhus under någon av tre förutsättningar: i samband med vård i livets slutskede, eller om besökaren själv har en obotlig icke smittsam sjukdom och är i livets slutskede, eller om den boende lider av stark oro som bara bedöms kunna lindras genom den anhörigas besök.

LÄS MER:

ANNONS