Bertil Holmén släpper sin tredje bok på tre år

Efter två självbiografier släpper Bertil Holmén sin tredje bok. Den flerfaldigt prisbelönte 91-åringen går inte en dag sysslolös. Den här gången bjuder han på berättelser från sina resor runt hela världen.

ANNONS
LocationNissaryd|
|

Bertil Holmén och hans filmkamera är en bekant syn i många sammanhang i trakten. Förra året fick han kommunens kulturpris och året innan dess utsågs han till Årets eldsjäl av Företagarna Hylte. Sedan han fyllde 90 kan han även kalla sig författare.

Nu släpper han sin tredje bok och på lördag den 6 juli blir det boksläpp på NTO-gården i Långaryd. Boken ”Bertil: berättelser och självskryt 3. Resor i fem världsdelar” utspelar sig i Kenya, Island, Tibet och många fler länder. Självklart har kameran varit med på resorna.

– Det är skrivet från minnet, men genom filmerna. Jag har filmat på de här resorna och när jag tittar kommer alla andra minnesbilder fram, säger Bertil.

ANNONS

På nära håll

Det har blivit nästan 30 länder genom åren. Många av resorna har varit studieresor i grupp. Bertil har fått se sina resmål på nära håll när han besökt jordbrukare i alla tänkbara klimat och tagit sig till svårtillgängliga platser för att få se sällsynta växter. Hans berättelser är fulla av färgstarka detaljer.

På ett resa i Ecuador besökte Bertil Amazonas. Där fick han träffa en man ur ursprungsbefolkningen som var kunnig i naturläkemedel. Där fick kameran däremot inte följa med. Där fick dokumentationen lösas på ett annat sätt.

– Det gick på så vis att medicinmannen talade secoya, en annan översatte det till spanska och en tredje till engelska. Och eftersom det tog så lång tid att översätta så hann jag skriva ner allt han berättade om växterna och om hur lång tid det tog att lära sig allt, berättar Bertil.

Minnen av ett rikt liv

Det egna arkivet i trädgården i Nissaryd är lika brokigt som Bertils berättelser. Fotografier av redwood-träd stora som hus ligger sida vid sida med saker han svarvat själv av trä från Hyltes skogar.

En hel vägg i arkivet är täckt av kameror, kassettband och dvd-skivor från ett liv med kameran i hand. På andra sidan rummet är det fullt av gjutmodeller, prototyper och finurliga konstruktioner han tillverkat genom åren. I höst fyller han 92 och har fullt upp på dagarna. Någon ny bok tror han däremot inte att det blir.

ANNONS

– Nu får det väl räcka. Men det vet man väl aldrig. Jag har minnen och stoff till hur mycket som helst om jag vill skriva mer, säger Bertil.

LÄS MER:Decennier av filmande ger utdelning – Bertil Holmén får årets kulturpris

LÄS MER:91-årige Bertil Holmén skrev en ny bok för att samla livets alla upplevelser

LÄS MER:60 års filmande har fått sitt arkiv

LÄS MER:Årets pristagare hyllades av kommunfullmäktige – ”Jag är så glad”

LÄS MER:Bertil Holmén blev årets eldsjäl tätt inpå sin 90-årsdag

LÄS MER:Bertil Holmén debuterar som författare

ANNONS