Här borras det för bergvärme för hyreshusen vid Sjövägen i Torup, vilka tills nu värmts upp med hjälp av olja. Västsvensk brunnsborrning, från Vinberg, är underentreprenör i projektet.
Här borras det för bergvärme för hyreshusen vid Sjövägen i Torup, vilka tills nu värmts upp med hjälp av olja. Västsvensk brunnsborrning, från Vinberg, är underentreprenör i projektet. Bild: Lennart Hildingsson

Bergvärme ersätter kvarvarande oljeeldning

Några av de sista oljepannorna i kommunala byggnader i Hylte håller på att försvinna.

ANNONS
|

Detta gäller fastigheter som är rent kommunala eller ägda av den kommunala fastighetsstiftelsen Hyltebostäder.

Rydöbruks skola kommer att få bergvärme från och med i höst och just nu borrar entreprenörer för samma energilösning vid några av Hyltebostäders äldre fastigheter i Torup.

Även den nuvarande förskolan i Kinnared (Prästgården) har oljevärme. Men dessa lokaler ska bytas ut när den pågående om- och tillbyggnaden av Kinnareds skola är klar. Också där blir det bergvärme.

Skolan i Rydöbruk underkastas den största energiinvesteringen. I investeringsbudgeten för 2020 har politikerna avsatt 2,5 miljoner kronor.

Klart för en ny teknikbyggnad intill skolhuset i Rydöbruk.
Klart för en ny teknikbyggnad intill skolhuset i Rydöbruk. Bild: Lennart Hildingsson

– Bergvärmen vid Rydöbruks skola ersätter en förbrukning som var cirka 28 kubikmeter olja årligen, berättar Niklas Edenholm, teknisk chef hos Hyltebostäder, vilken förvaltar alla kommunala byggnader.

ANNONS

Pannhusbyggnaden i Rydö uppfördes samtidigt med skolan i början av 1960-talet och hade från början av spåneldning, vilket under åren lopp vid något tillfälle ersatts med olja. Nu ersätts den i sin tur med en nytt teknikhus som byggs intill skolbyggnaden där lärosalarna finns. Det är oklart vad pannhusbyggnaden ska få för öde.

Edenholm vet inte vad slutkostnaden för bergvärmen blir. Men räknar med att investeringen har betalat sig tillbaka inom 11 år, genom minskade kostnad för att ta fram värmen, jämfört med oljan.

Hyreshusen i Torup som också får bergvärme är de centrala på Sjövägen 1 och Smedjevägen 2, samt den gula längan vid Gamla Nissastigen 43.

Ola Ekery, brunnsborrare, tvingas under de västra delarna av Torups samhälle att ta upp fler hål för bergvärmen än vad man först hoppats på.
Ola Ekery, brunnsborrare, tvingas under de västra delarna av Torups samhälle att ta upp fler hål för bergvärmen än vad man först hoppats på. Bild: Lennart Hildingsson

– Vi hade hoppats att kunna borra ned till cirka 120 meter för användning av grundvattnet där. Men vi har stött på höga vattenflöden så att vi inte kommer så djupt, berättar Ola Ekery, chef för Västsvensk Brunnsborning, just i färd med arbeten vid Sjövägen 1.

Borrarna utökar nu till drygt tio hål, som går grundare, och löser uppgiften istället på det sättet.

Det kan nämnas att det finns en oljepanna i reserv även vid Sjölunda servicehus för äldre, som fått använts en hel del på senare år. Det då sjövattensystemet kopplat till Sjögårdssjön krånglat.

ANNONS

– Det var sjövatten som cirkulerade och vi fick avlagringar i pumpar och växlarna med mera som krävde dyrt årligt underhåll. Vi gjorde om det i vintras, med ett slutet vattensystem med en slinga i sjön, för vilken vi inte använder sjövatten till det som cirkulerar. Nu fungerar anläggningen, berättar Niklas Edenholm.

ANNONS