Sandahls Engtreprenad vill utöka brytningstakten i Vägaholm, i Långaryd, och förlänga berg- och grustäktens livslängd.
Sandahls Engtreprenad vill utöka brytningstakten i Vägaholm, i Långaryd, och förlänga berg- och grustäktens livslängd. Bild: Isabel Bark/arkiv

Bergbrytare i Långaryd vill dubbla kapaciteten

Sandahls Entreprenad vill öka takten på berg- och grusbrytningen i Vegaholmstäkten i Långaryd.

ANNONS
|

En miljöansökan om fortsatt brytning, under minst 25 års tid, är lämnad till länsstyrelsen. Företaget vill kunna bryta sten och grus till en mängd av 200 000 ton om året. Detta uttag skulle innebära en nära nog fördubblad brytning mot idag.

– Det är inte säkert att det blir en större ökning. Vi vill främst höja uttaget ifall det under något år blir ett större projekt i närheten, säger Lennart Svensson, som är konsult åt Sandahls i den tillståndsprocess som varit igång under året, genom bland annat samråd under våren.

Men han bedömer ändå att uttaget av material i Vegaholm kommer att öka, eftersom grus- och bergbrytning tenderar att koncentreras till färre men större täkter.

ANNONS

– Det är också tunga transporter som inte får bli för långa. Täkten försörjer därför i huvudsak ett område med en radie på tre mil. Det är material till olika vägbyggen och markfyllnad vid hus- och bostadsbyggnationer.

Täkten har funnits i några decennier och startade som renodlad grusbrytning av H Carlssons grus, ett lokalt företag. När Sandahls tog över - företaget äger inte marken utan bryter efter avtal med en handfull fastighetsägare - har man övergått till bergbrytning med efterföljande krossning av sten, vilket nu dominerar på området.

Täktområdet, på cirka 20 hektar, ligger för övrigt 600 - 1000 meter nordöst stugområdet och badplatsen i Skärshult, utmed Nissastigen, 7 kilometer från Hyltebruk.

I den slutliga ansökan om tillstånd, som kommit in i denna månad, vill man fortsätta få bryta på veckans och dygnets alla dagar och timmar. Sandahls framhåller att det är 500 meter till närmsta bebodda hus. I den bifogade miljökonsekvensutredningen beskrivs påverkan på människor och natur som små, främst på grund av avstånd till bebyggelse och de begränsade naturvärdena i området.

Under våren har en markägare, Nyarp 1:70, motsatt sig fortsatt brytning. Denne äger det förfallna bostadshuset i byn Vägaholm, 400 meter från bergtäkten, vilket han uppger sig ha renoveringsplaner för.

ANNONS

Sandahls har svarat med ett erbjuda fastighetsägaren att ingå i den fortsatta täktverksamheten och ta del av provisionen från verksamheten.

Fotnot: Det var vid täkterna i Vägaholm som en dödsolycka skedde förra sommaren; då en schaktmaskin föll ned från en brant. Föraren omkom. Olyckan utreds fortfarande av polis.

LÄS MER:Ett år sedan dödsolyckan – Arbetsmiljöverket vill att ärendet åtalsprövas

LÄS MER:Mänskliga faktorn trolig orsak till dödsolycka i grävmaskin

ANNONS