Beredskap inom LSS ska förhindra smittspridning

Det finns en god coronaberedskap på kommunens grupp- och servicebostäder, enligt omsorgsnämnden.

ANNONS
|

För drygt en månad sedan skickade intresseorganisationen FUB Halmstad-Hylte (föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning) en skrivelse till Hylte kommun med en rad frågor som kretsade kring omsorgskontorets beredskap för coronaviruset, främst handlade det om personer inom LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade).

Nu har omsorgsnämnden svarat. Bland annat slår man fast att det finns beredskap att bemanna LSS-verksamheten med vikarier om många i den ordinarie personalgruppen blir sjuka.

För att förhindra smittspridning förespråkar FUB Halmstad-Hylte att omsorgen inte ska schemalägga personal så att de går mellan äldreboenden, hemtjänst och LSS-bostäder.

I Hylte går personal inte mellan äldreomsorgen och LSS, svarar nämnden. Anställda på grupp- och servicebostäder har tillgång till fullständig skyddsutrustning för att vårda personer som insjuknar i covid-19. Personalen har också fått särskild utbildning om smittorisker, hygien- och skyddsrutiner och basal hygien.

ANNONS

Intresseorganisationen undrade om det är aktuellt för Hylte kommun att inrätta en stödlinje för personer med funktionsnedsättning som är oroliga över coronaviruset. En sådan stödlinje finns exempelvis i Täby kommun.

”Hylte Kommun har ingen stödlinje, men man kan nå enhetschef och omsorgshandläggare vid behov”, svarar omsorgsnämnden.

LÄS MER:

ANNONS