Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Idyll med skuggsida. Malin Thydén Kärrman hälsar planerna på en sanering med glädje. Men de höga halterna av bly under gräsmattan gör henne inte orolig. Här med döttrarna Rakel och Rut, uppvuxna i huset. Hundarna Nox och Håkan är av urrasen Spinone.

Barnfamiljen har bly under gräsmattan

I det före detta badhuset i det gamla industriområdet i Rydöbruk bor familjen Thydén Kärrman med två små flickor och två stora hundar. Under deras gräsmatta har höga halter av bly mätts upp. - Vi är verkligen inte bekymrade. Du måste äta jorden för att det ska innebära risker. Och det kan vi avhålla oss ifrån, säger Malin Thydén Kärrman.

Den restaurerade tegelkåken från 1909 är den enda privatbostaden bland de q-märkt industribyggnaderna i området. Malin och Lars flyttade till Hylte och köpte huset för en halv miljon kronor av tidigare boende 2003.

- Vi ville inte ha ett för dyrt hus. Plus att vi håller på med hundar. Här har vi nära till naturen och gångstråk. På den tiden var konstnärsbyn i gång som bäst och det fanns en restaurang.

Att det är ett gammalt badhus som byggts om till bostad ger en speciell prägel. Det är 3, 70 meter i takhöjd och klinkers över golven. Köket har tre brunnar och taket fyra skorstenar.

- Huset är superudda, säger Malin Thydén Kärrman med ett stort leende.

För fem år sedan ringde miljöhandläggaren Gunnar Helander vid länsstyrelsen med beskedet om att det fanns stora mängder miljögifter i marken. Året innan hade familjen och huset figurerat i en svensk veckotidning med vinjetten "Vårt drömboende".

Blodproven visar att familjen har normala värden.

- Vi ser till att inte ha lust till att sätta hallonbuskar och ha trädgårdsodling. Det är förtäring som är farligt. Det hade varit värre om vi haft egen brunn men vi har kommunalt vatten. Det allvarliga är att vi inte kan sälja vårt hus. Där sitter vi i skiten, säger Malin.

Hon hälsar planerna på en sanering med glädje.

- Vi vill bo kvar här. Det är en underbar miljö. Det är så synd att det här kommit upp.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här