Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Barn och föräldrar rasar mot förslag: ”Katastrof om skolan läggs ned”

Den lilla skolan i Rydöbruk innebär en stor trygghet för barnen. Föräldrarna berättar att skolan har fått många familjer att vilja bosätta sig på orten. Förslaget om att lägga ned skolan väcker både ilska och besvikelse.
– Det är skit. Vi är jättebesvikna över att de ens har tänkt tanken att lägga ned vår skola, säger Caroline Norén som har varit med och startat en namninsamling.

Efter Centerpartiets förslag om att lägga ned ortens skolan startade Caroline Norén och Ulrika Norby den digitala namninsamlingen ”Rädda skolan i Rydöbruk från nedläggning!” som har fått stort stöd från föräldrar till barn som går på skolan.

– Det är katastrof om skolan läggs ned. Jag hoppas verkligen inte att politikerna får igenom förslaget. Vi är flera föräldrar som är beredda att hjälpa till med underhållet av skolan, säger föräldern Camilla Kulju, vars yngsta barn går på skolan. Hon har också tre äldre barn som har gått på skolan tidigare.

LÄS MER: Centerpartiet vill lägga ned Rydöbruks skola

LÄS MER: Politiker reagerar mot förslaget att lägga ned Rydöbruks skola

– Den här lilla skolan med sina fantastiska lärare är våra barns trygghet. Vi flyttade från en större ort med en väldigt stor skola och valde vårt hus i Rydö med tanke på att skolan låg på samma gata, säger Caroline Norén.

Trygghet och gemenskap på Rydöbruks skola

Kristoffer Bohman är förvånad och besviken efter det plötsliga nedläggningsförslaget.

– Jag reagerade på att det var Centerpartiet som lade förslaget, eftersom deras ledord är levande landsbygd. Den trygghet och gemenskap som finns på en byskola, den finns ingen annanstans. Vi köpte vårt hus i Rydö eftersom skolan fanns här. Om det saknas elevunderlag får man ta elever någon annanstans ifrån.

I dag finns det redan barn som bor på andra orter, men aktivt har valt att gå på Rydöbruks skola. Kristoffer Bohman tror att fler skulle vilja flytta till Rydöbruk framöver om skolan rustas upp och bevaras. De låga huspriserna bidrar också till att locka barnfamiljer.

Föräldrarna berättar att skolan har fått många familjer att vilja bosätta sig på orten. Förslaget om att lägga ned skolan väcker både ilska och besvikelse. Bild: Isabel Bark
Föräldrarna berättar att skolan har fått många familjer att vilja bosätta sig på orten. Förslaget om att lägga ned skolan väcker både ilska och besvikelse. Bild: Isabel Bark

Rydöföräldrarna tror att det är skolans stora renoveringsbehov som är den tyngsta anledningen till nedläggningsförslaget.

– Det här förslaget handlar bara om ekonomi. Kommunen bygger skolor, sedan görs inget underhåll på 50-60 år och sedan lägger man ned skolan, säger Kristoffer Bohman.

– Det här är så dåligt skött av Hylte kommun. I dag är skolan helt fallfärdig. Om man hade skött underhållet under årens lopp så hade det inte blivit såhär, säger Caroline Norén.

”Alla lärare har en läroplan att följa”

Anna Roos (C) argument att barnen får en högre likvärdighet och kvalitet på sin skolgång på en större skola finns det ingen grund för, anser föräldrarna.

– Alla elever och lärare har en läroplan att följa och kunskapskrav som ska uppfyllas, och alla lärare är behöriga. Där har Anna Roos inget att hämta, menar Kristoffer Bohman.

Enligt föräldrarna finns det flera fördelar för barnen med att gå på en liten byskola: här blir alla sedda, både av personal och av de andra eleverna.

Föräldrarna vill veta vilka som bär ansvar för att Rydöbruks skola har fått förfalla i många år utan löpande underhåll. Bild: Isabel Bark
Föräldrarna vill veta vilka som bär ansvar för att Rydöbruks skola har fått förfalla i många år utan löpande underhåll. Bild: Isabel Bark

– Barnen syns. Lärarna ser dem och fångar upp dem med en gång. Barnen leker över åldersgränserna och lär sig samarbeta, säger Caroline Norén.

Vill rädda kvar sin skola

Hon får medhåll av Camilla Kulju:

– Alla barn känner varandra på skolan och barnen känner igen allas föräldrar. Sexorna tar hand om F-klassarna och femmorna tar hand om ettorna. Det är en trygghet som inte finns på de större skolorna.

De hoppas nu att namninsamlingen kan få politikerna att vilja rädda kvar Rydöskolan.

– Jag hoppas att vi får ihop så många underskrifter att de väger tyngre än oppositionens förslag. Politikerna måste lyssna på oss och vad vi vill med vår landsbygd. Skolan är det enda vi har kvar i Rydö. Hela bygden kommer att dö ut och många kommer inte att vilja bo kvar om skolan försvinner, säger Caroline Norén.

LÄS MER:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här