Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Asbest, från eternitskivor, finns i brandresterna från sågverket i Håknaböke, Femsjö. Av den anledningen har Polisen inte kunnat genomföra en brandteknisk undersökning, vilken bland annat skulle kunnat berätta ifall en antändlig vätska använts för att starta branden. Bild: Lennart Hildingsson
Asbest, från eternitskivor, finns i brandresterna från sågverket i Håknaböke, Femsjö. Av den anledningen har Polisen inte kunnat genomföra en brandteknisk undersökning, vilken bland annat skulle kunnat berätta ifall en antändlig vätska använts för att starta branden. Bild: Lennart Hildingsson

Asbest stoppar kriminalteknisk undersökning av sågverksbrand

Asbest på brandplatsen stoppar polisen från att undersöka detta eldhärjade sågverket i Femsjö.

Det är helt enkelt för hög risk för kriminalteknikerna att undersöka spillrorna, eftersom sågverket delvis var byggd med eternitplattor. Dessa ligger skadade och deformerade på det område som var tänkt att undersökas.

– De var där med spårhund, men kunde inte av arbetsmiljöskäl göra någon sökning av brandplatsen. Ingen annan undersökning heller, berättar Kristoffer Sixten, förundersökningsledare vid polisen i Falkenberg/Hylte.

Det blir heller inte aktuellt att senare göra någon teknisk utredning. Om brandplatsen senare saneras från asbesten, är det då för sent och inte längre möjligt att hitta de spår som man eventuellt var ute efter vid första tillfället.

– Med hund skulle man kunna spårat om det använts någon antändlig vätska och om branden i så fall kunde sägas ha varit anlagd, säger Kristoffer Sixten.

Det var tidigt på onsdagsmorgonen 30 september i år som en boende i närheten varsnade att sågverket i Håknaböke, i södra delen av Femsjö församling och utmed landsvägen mot Bygget, brann. Då brandkåren ryckte ut var det för sent att rädda anläggningen.

Det familjeägda sågverket var i bruk, driven vid sidan om en pensionatsrörelse, och hade tidigare under samma vecka varit igång med sågning.

Polisen har inte lagt ned utredningen av branden, vilken fortfarande misstänks som anlagd. Utredningen går vidare på andra uppslag, uppger man, och då också med ögon på andra bränder på senare tid där det heller inte kan uteslutas att en pyroman varit i farten.

– Det har brunnit ett stort antal gånger på en liten yta , konstaterar Kristoffer Sixten.

Det handlar då bland annat om en - eller möjligtvis två - ladugårdsbränder längs Nissastigen i Torupstrakten och några bränder på andra sidan länsgränsen mot Lidhult och Ljungby kommun.

– Om vi ser något mönster? Det är inte något som jag kan prata om just nu, säger Sixten.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!