Bland polisens beslag fanns luftpistolen och en rånarluva som användes vid rånet. Nu har två av de tre män som dömdes för rånet överklagat till hovrätten.
Bland polisens beslag fanns luftpistolen och en rånarluva som användes vid rånet. Nu har två av de tre män som dömdes för rånet överklagat till hovrätten. Bild: Polisen

Apoteksrånarna överklagar – vill slippa fängelse

Två av de tre män som av tingsrätten dömdes för apoteksrånet i Hyltebruk överklagar nu till hovrätten.

ANNONS
LocationHyltebruk||

För drygt en månad sedan, närmare bestämt den 8 juni, kom tingsrättens dom mot de tre unga män som utförde rånet mot apoteket Tjädern i Hyltebruk i december 2018.

Den äldsta av dem, nittonåringen, dömdes till två års fängelse. För hans yngre medbrottsling, som bara var 15 år vid brottstillfället, stannade påföljden vid ungdomsvård och ungdomstjänst i 110 timmar på grund av hans låga ålder. I sextonåringens fall ansågs ungdomstjänst och ungdomsvård inte vara en tillräckligt ingripande påföljd, utan han dömdes till skyddstillsyn kombinerat med fängelse i två månader.

LÄS MER:Apoteksrånarna döms till fängelse, skyddstillsyn och ungdomsvård

Genom sina respektive ombud har nu nittonåringen och sextonåringen och överklagat domen till hovrätten. Den äldre hävdar att straffvärdet och straffmätningsvärdet är för höga. I sin överklagan argumenterar han för att det var en impulsartad snarare än en planerad handling, varför det två år långa fängelsestraffet är omotiverat. Därtill trycker han på att det vapen som användes vid gärningen var en luftpistol.

ANNONS

Utifrån detta yrkar nittonåringen i första hand på att slippa fängelsestraff och endast dömas till skyddstillsyn. I sista hand vill han att hovrätten ändrar domen till skyddstillsyn kombinerat med ett kortare fängelsestraff än två år. Vidare önskar mannen att hovrätten ska ogilla Apoteket AB:s skadeståndstalan som avser kostnader för psykologbehandling och ökade kostnader för bevakning efter gärningen.

LÄS MER:Apotekspersonalen är fortfarande märkta av rånet

Gällande sextonåringen menar han i sin överklagan att straffvärdet är för högt. Likt nittonåringen hävdar han bland annat att tingsrätten inte har tagit tillräcklig hänsyn till att gärningen genomfördes spontant utan någon längre tids planering. Dessutom menar han att tingsrätten borde lägga större vikt vid att det är 1,5 år sedan gärningen begicks, vilket enligt honom är en lång tid för en ungdom. Utifrån detta yrkar han på att hovrätten ändrar domen till att i första hand endast omfatta skyddstillsyn och i sista hand skyddstillsyn kombinerat med ett kortare fängelsestraff. Därtill vill han, precis som nittonåringen, att Apoteket AB:s skadeståndstalan som avser kostnader för krisstöd och extrainsatt bevakning ska ogillas.

Samtidigt som de två råndömda männen vill ha mildare straff menar åklagaren att de av tingsrätten fastställda fängelsestraffen är för korta. Han yrkar på att nittonåringen döms till ett längre fängelsestraff och att fängelsetiden i kombinationspåföljden för sextonåringen bestäms till tre månader i stället för två.

ANNONS
ANNONS