Advokater, åtalade och polisutredare på väg in i tingssalen då rättegången i "Apoteksrånet" inleddes på fredagen.
Advokater, åtalade och polisutredare på väg in i tingssalen då rättegången i "Apoteksrånet" inleddes på fredagen.

Apotekspersonalen är fortfarande märkta av rånet

Att det blev apoteket var en slump, det var den butik i centrala Hyltebruk som de tre unga männen, eller snarare pojkarna, kände till bäst. Det framgick då rättegången i apoteksrånet luciadagen 2018 inleddes.

ANNONS
|

Först berättade de två apoteksanställda om skräcken de upplevde. Sedan berättade de åtalade ynglingarna att deras tilltag med vapen, maskering och aggressivitet, bara varit en häftig "grej"; att de inte menat att skrämma eller skadad nån och att de nu var ångerfulla.

Rättegången mot de tre och en fjärde person som skjutsat trion till Mårås bokskog, där de gömde kläder, kofot och luftpistol som använts vid rånet, började på fredagen vid Halmstads tingsrätt. Den avslutas på måndag.

Det tre var 19, 16 och 15 år gamla då de utförde rånet,

Att det gått närmare ett och ett halvt år innan de ställs inför skranket beror på, förklarades det, väntetiden på forensisk analys. Trots att rånarutrustningen hittades i skogen två dagar efter rånet dröjde det till september 2019 innan utlåtandet kom från NFC i Linköping - nio månader senare.

ANNONS

– Först då kunde vi påbörja nya utredningsåtgärder, som gjorde att personerna kunde hämtas in, berättade åklagaren Jörgen Bengtsson.

Analyserna sa att fynden kunde kopplas till rånet. Främst kofoten till slagmärken som fanns på kassadiskarna i apoteket. DNA-spår band också trion till föremålen.

– Vi hade inte planerat eller snackat innan. Det var bara typ att vi gör någonting, berättade ynglingen som var 19 år då, under förhören i rättssalen.

Han tillade att man tittat på filmer på internetkanalen Instagram som handlade om rån.

– Det gav oss idén, att vi skulle kunna göra någon liten grej så att vi syntes. Det var en barnslig grej. Jag vet inte varför det blev apoteket, fortsatte 19-åringen.

Han upprepade flera gånger att han och hans kompisar, trots att de beväpnat sig och uppträdde hotfullt, inte haft för avsikt att "göra dem rädda". Han syftade på de två anställda och en apotekskund som framträtt med sina vittnesmål inför domaren en stund innan.

Av dessas berättelser framgår att det de var med om satt spår som är påtagliga. Rånet utfördes alldeles innan man skulle stänga klockan 18.

– Jag känner fortfarande obehag när jag jobbar och klockan närmar sig stängningsdags, berättade 42-åringen som var platschef.

ANNONS

Det var hon som utsattes för fysiskt våld under det cirka 10 minuter långa rånförloppet; den pistolbeväpnade 19-åringen tryckte ned henne över disken och knackade hårt med vapnet mot hennes tinning, samtidigt som han skrek att han skulle döda henne om hon inte öppnade kassan.

Apoteket AB hyrde in väktare som i ett par veckor bevakade under sista öppettimmen. 42-åringen berättade att hennes man under lång tid efter detta varje dag fick möta upp utanför apoteket och hålla ett öga genom butiksfönstren på hur de stängde och lotsade henne från personalutgången till bilen.

Den andre anställde, en 57-årig kvinna som nu jobbar på annat apotek i Västsverige, berättade hur hon tidigare självsäkert kunde avstyra oroliga situationer med ibland utåtagerande kunder på sitt arbete. Inget är kvar av detta.

– Nu blir jag rädd, bara jag hör högljudda röster utanför apoteket. Och i vissa andra lägen, som när någon ställer ned en tung kartong med en smäll på golvet.

ANNONS