Upprustat. En gammaldags hankagärdesgård har byggts runt den upprustade högloftsstugan. Gunhild Mårtensson från hembygdsföreningen tycker att upprustningen gjort stor skillnad. Bild: Jan Bergman
Upprustat. En gammaldags hankagärdesgård har byggts runt den upprustade högloftsstugan. Gunhild Mårtensson från hembygdsföreningen tycker att upprustningen gjort stor skillnad. Bild: Jan Bergman

Ansiktslyftning för hembygdspark

Högloftsstugan i Kinnared och området runt omkring har fått en ansiktslyftning och blivit en hembygdspark värd namnet sedan fastigheten har fått nya ägare.

ANNONS
|

– Det är en väldig skillnad, man känner inte igen sig, säger Gunhild Mårtensson, aktiv i hembygdsföreningen.

Hela området har fått karaktären av en park.

På baksidan av stugan, som målats om i bruntjära och linfärg, har det byggts en grillplats med sittbänkar i trä på en yta belagd med småsten och omgiven av en prydlig ring av lite större stenar.

– De stora träden kommer till sin rätt när man gallrat i den täta granskogen. Nu hör man porlet från Österån, säger Gunhild som i området ser möjligheter till en våffelservering sommartid.

På en annan plats finns en fem meter lång bänk med ett stabilt bord i ett flisbelagt område, också den stenomgärdad.

ANNONS

När Gunhild Mårtensson lyfter på störarna i ”gapet” på den nyuppförda hankagärdesgården kan man fortsätta uppför den gröna slänten på en vackert anlagd gångväg med ett tjockt lager flis.

Här stod tidigare skogen tät.

– Det är en fin promenadväg och strövområde. Det blev verkligen en hembygdspark av det, säger Gunhild Mårtensson, som tycker att det är mysigt att gå på fliset som hindrar ogräset från att tränga upp.

Mitt på kullen finns en nyuppförd motsvarighet till en domarring, konstruerad av spridda stenar i området.

– Det ska vara snyggt och rent, sammanfattar Håkan Bengtsson, initiativtagare till omdaningen och som köpt fastigheten genom företaget Skog & Trä i Torup som har kontor i Gamla Hotellet på samma plats.

Förutom att göra en liten park, fixa till fasaden och allt det andra har han låtit se över elen till stugan och dräneringen i backen. Åtgärder som tillsammans kostat över 100 000 kronor.

Hembygdsföreningen kunde hålla midsommarfirande i parken. Och för någon vecka sedan hölls en bröllopsfest i hembygdsgården, den första efter upprustningen.

Men allt är inte klart.

– Vi ska stena upp en klyka över en gammal brunn men vi ska inte borra efter vatten, avslöjar Håkan Bengtsson, som är på jakt efter en gammal hästdroska att ställa upp i miljön.

ANNONS

Trots att han inte är infödd, utan inflyttad för 25 år sedan och bor i Brännögård, så vurmar han för Kinnared.

– Våra två flickor gick i skola här. Vi behöver slå vakt om skolan, affären och allt annat som försvunnit från Brännögård, men som finns kvar i Kinnared. Här finns mer att förlora,säger han.

– Vi behöver folk och inte avfolkning. Vi drar vårt strå till stacken. Ett välskött yttre lockar hit folk.

Och inte nog med det. För första gången ska Kinnared medverka i Tågdagarna helgen den 6–7 september. Länsantikvarie Hans Bergfast ska återinviga den upprustade hembygdsparken.

– Alla tåg ska stanna här. Vi ordnar bilar och bussar till kraftstationen i Tovared som byggts upp igen. Det var den första stationen som levererade ström till bygden, berättar Gunhild Mårtensson, projektledare.

Det blir bland annat torghandel på torget, ett mattält i avsaknad av restaurang och uppträdande med linedance samt utställning av montrar för företagen i Kinnared. Och allt ska avslutas innan sista tåget lämnar Kinnared.

ANNONS