Annorlunda Bolmendag lockade både nya och gamla besökare

Det blev en Bolmendag till slut, om än i en något mindre coronaanpassad kostym. Människor i alla åldrar passade på att besöka Tiraholms fisk där friluftsaktiviteter blandades med marknadsstånd.

ANNONS
|

Efter mycket om och men blev det till slut traditionsenligt en Bolmendag sista lördagen i juli. Även om årets upplaga inte innehöll samma enhetliga upplägg när Bolmens Fiskevårdsområdesförening avsade sig arrangörskapet strömmade en lagom mängd besökare till Tiraholms fisk denna dag. Malin Ekwall på Tiraholms fisk berättar att det är skillnad på hur det brukar vara en vanlig sommar utan pandemi.

– Den stora skillnaden är att det inte är så mycket evenemang runt sjön som det brukar vara. Finns det fler saker att göra ökar det attraktionskraften att åka lite längre och därmed få hit mer folk, säger hon och fortsätter:

ANNONS

– Just nu känns det dock skönt att det är lite för lite folk och inte lite för mycket, säger hon.

Några som brukar besöka Bolmendagens olika hållpunkter är Bruno Edgarsson och hans kompisar i Bolmsö Knutters. I ungefär tio år har de åkt ut med sina motorcyklar just den här dagen.

– Det har blivit en fin tradition. Nu har vi varit och fikat på ett ställe och så äter vi lunch här och sen stannar vi och tar en glass någon annanstans. Det är en lagom runda, förklarar han.

Han märker också av skillnader mot hur det brukar se ut.

– Det är mindre folk. Jag bokar alltid bord när vi åker hit, och det hade nog behövts i år också, men totalt sett är det mindre folk.

”Jag tillhör inventarierna”

Även om det är mindre besökare och mängden utställare är färre finns det en stor variation på marknadsstånden. Allt från kolor och karameller till viltkött är till försäljning och längst bort en bit från de övriga stånden sitter Halmstadbon Stellan Mattila i skuggan och lägger fram sina egentillverkade jaktknivar.

– Jag har varit här i alla år, jag tillhör inventarierna, säger han och skrattar och berättar detaljerat om en speciell kniv som är designad för vildsvin.

ANNONS

– En sån kniv har ni aldrig sett förut, säger han och visar upp den dubbelslipade kniven.

Runt lunchtid börjar besöksantalet öka ytterligare men Malin Ekwall känner ingen oro för att det blir för många.

– Vi har ganska mycket besökare varje dag och de är fantastiskt duktiga på att ta ansvar och vara ödmjuka inför rådande läge, säger hon och tillägger:

– Är det någonstans man kan anordna hållbara evenemang som funkar i dessa tider så är det på landet. Där det finns ytor och människor kan hålla avstånd, avslutar hon.

ANNONS