Anna Roos blev hobbyryttare efter att hon deltagit i den lokala versionen av Kändishoppet. Hon har också stridit för att ridhuset i Rydöbruk ska få ett nytt tak, som är säkrat mot snöras.
Anna Roos blev hobbyryttare efter att hon deltagit i den lokala versionen av Kändishoppet. Hon har också stridit för att ridhuset i Rydöbruk ska få ett nytt tak, som är säkrat mot snöras. Bild: Isabel Bark

Anna Roos tänker inte ge upp sina hjärtefrågor

Oavsett om det handlar om att nattvandra för bygdens ungdomar, kämpa för starten av en resursskola eller för upprustningen av ett ridhustak gäller det att vara ihärdig och aldrig ge upp frågorna man brinner för. Så tänker oppositionsrådet Anna Roos (C).

ANNONS
LocationLångaryd||

Hallandsposten träffar kommunens toppolitiker halvvägs mellan valet 2018 och nästa val, 2022. Den andra av tre delar handlar om oppositionsrådet och centerpartisten Anna Roos.

För två år sedan pågick hennes slutspurt inför valet, som slutade med att hon blev invald i både kommunfullmäktige och regionfullmäktige.

– En del av vårt handlingsprogram känner jag att vi har bockat av. När man är i opposition får man inte alltid igenom allt man vill, utan man måste övertyga majoriteten att det är bra saker och sedan bevaka att de verkligen blir genomförda.

Hållbarhet på olika vis

Ett fokus är att arbeta för ekonomisk, miljömässig respektive social hållbarhet i Hylte. Här finns en stor förbättringspotential, menar Anna Roos.

ANNONS

– I den senaste rankningen av svenska kommuners miljöarbete hamnade Hylte på plats 220 av 290. Agenda 2030 med de 17 globala hållbarhetsmålen jobbar vi inte heller speciellt mycket med i Hylte. Vi är för dåliga på att ha strategier och gör mest kosmetiska åtgärder, men grundarbetet för att få till en förändring har vi inte gjort.

En av de frågor där oppositionen varit drivande var starten av en resursskola för elever med behov av stöd i skolan.

– Att vi lade förslaget snabbade på processen, nu ska resursskolan starta i höst. Det känns väldigt bra.

Oppositionsrådet Anna Roos (C) ger en lägesrapport mitt emellan valet 2018 och valet 2022.
Oppositionsrådet Anna Roos (C) ger en lägesrapport mitt emellan valet 2018 och valet 2022. Bild: Isabel Bark

En nyckel till att ta reda på vilka insatser som behövs inom Hyltes olika verksamheter är att besöka dem. Under mandatperioden har Anna bland annat gjort verksamhetsbesök på äldreboenden, förskolor och i hemtjänstgrupper.

– Ibland är det bra att vara ute och prata med medarbetare, brukare och elever för att få en insyn och insikt i verksamheten. Efter ett besök på Örnaskolan kunde vi lyfta trångboddheten, att det saknas uppehållsrum och möbler. En del elever som har underskåp använder dessa som sittplatser på rasterna. Det kan vara detaljer som påverkar elevernas trygghet.

Drog i gång nattvandring

När ett förslag beviljas, men pengarna dröjer är det viktigt för Anna att inte bara släppa frågan.

ANNONS

– Som det här med nattvandringen. Då gick vi från Centerpartiet, tillsammans med andra frivilliga, ut och nattvandrade ändå – tre gånger under hösten och i samband med skolavslutningen. Då bjöd vi ungdomarna på grillad korv, pratade med dem och det blev inget bråk eller stök.

Genom att vara på plats kan vuxna hjälpa ungdomar som fått i sig för mycket alkohol och behöver äta något eller dricka vatten. Kanske kan nattvandrarna till och med förhindra att något allvarligt händer, påpekar Anna.

En annan följetong har varit ridhustaket i Rydöbruk. Efter många turer fram och tillbaka verkar taket nu bli utbytt i sommar.

– Alla har tyckt att det är viktigt att åtgärda detta för hästarnas och ryttarnas säkerhet. Det gäller att hålla i sina frågor tills de är färdiga, menar Anna som själv blev hobbyryttare efter att hon deltagit i den lokala versionen av Kändishoppet, en tävling som hölls vid ridhuset i Rydöbruk.

Hur har ditt uppdrag som politiker påverkats av coronapandemin?

– Det är mycket mindre resande. Jag har varit vid Hallandskusten tre gånger sedan coronakrisen började, förut var jag där tre gånger i veckan. Många möten har blivit digitala och det har inte varit några konferenser. Det har varit värdefullt att ingå i kommunens krisledningsgrupp. Vi har haft väldigt duktiga medarbetare, flera av dem har fått kliva fram och ta roller de inte är vana vid.

ANNONS
Halvvägs. Anna Roos berättar om tiden efter valet 2018 och hur hon ser på de kommande två åren.
Halvvägs. Anna Roos berättar om tiden efter valet 2018 och hur hon ser på de kommande två åren. Bild: Isabel Bark

Vad tror du blir viktigt de kommande två åren?

– Den sociala hållbarheten, vi vet inte hur det blir med varsel och permitteringar. Arbetsmarknadsåtgärder och vuxenstudier kommer bli viktigt för dem som hamnar i arbetslöshet. En annan viktig fråga är att det finns en skola för alla, där man tillgodoser alla elevers behov oavsett vilka förutsättningar de har.

För att öka eller behålla Hyltes invånarantal tror Anna Roos att det är avgörande att kommunen erbjuder en bra barnomsorg, skola och boendemiljöer.

– Det är också viktigt med föreningsliv och visa att detta är ett samhälle där vi bryr oss om varandra.

Fakta: Anna Roos

Bor: I Nyarp utanför Långaryd.

Ålder: Fyller 43 år i höst.

Gör: Oppositionsråd och är bland annat ledamot i kommunfullmäktige, regionfullmäktige samt ordförande i Lokal nämnd i Hylte. Tjänstledig från jobbet som enhetschef på socialtjänsten i Gislaveds kommun.

Familj: ”Make, en tonårsdotter och så är vi stödfamilj åt några barn.”

Om sommaren: ”Egentligen skulle jag simmat Vansbrosimmet igen och ett annat simlopp i Norrland, men båda loppen blev inställda. Vi får njuta av allt som erbjuds på hemmaplan och umgås med familjen och släkten.”

På grillen i sommar: ”Både grönsaker, fisk och gärna svenskt närproducerat kött.”

Bästa utflyktsmålet i Hylte kommun: ”Bosgårdsfallet i Torup och Skärshults badplats.”

LÄS TIDIGARE DELAR I ARTIKELSERIEN:

ANNONS