”Den här motionen handlar om vi kan skapa någon form av anslag i trapphusen där det finns uppgifter om vart man kan vända sig om man själv blir utsatt för våld eller misstänker att någon annan blir utsatt”, säger oppositionsrådet Anna Roos (C).
”Den här motionen handlar om vi kan skapa någon form av anslag i trapphusen där det finns uppgifter om vart man kan vända sig om man själv blir utsatt för våld eller misstänker att någon annan blir utsatt”, säger oppositionsrådet Anna Roos (C). Bild: Isabel Bark

Anna Roos (C) tog strid för metod som kan motverka relationsvåld

Vikten av att förebygga våld i nära relationer var ett hett ämne på torsdagens fullmäktigemöte. För första gången någonsin testade Hylte kommun att webbsända mötet.

ANNONS
|

På torsdagskvällen genomfördes en första webbsändning på prov av kommunfullmäktige. Beslutet om att webbsända Hyltes fullmäktigemöten fattades för flera år sedan, men har inte förverkligats förrän nu.

– Jag tror jag skrev den första motionen om detta 2011, konstaterar Ronny Löfquist (S).

Under fullmäktigemötet blev det debatt kring flera motioner. En av dessa, som var uppe för beslut, handlade om att förebygga våld i nära relationer genom att införa metoden huskurage i Hylte och bland annat få grannar att agera om de misstänker att någon far illa.

– Att bli utsatt för våld i sitt eget hem och inte kunna känna sig trygg i sitt hem är en av de värsta kränkningar man kan bli utsatt för. Den här motionen handlar om vi kan skapa någon form av anslag i trapphusen där det finns uppgifter om vart man kan vända sig om man själv blir utsatt för våld eller misstänker att någon annan blir utsatt, säger Anna Roos (C) och yrkade bifall till motionen som hon själv skrivit ihop med sin forna partikollega Maj Brodin Johansson.

ANNONS

”Om vi kan rädda en enda kvinna”

Ett sådant anslag med lämpliga kontaktuppgifter skulle i så fall sättas upp i Hyltebostäders trappuppgångar och på sikt kan även privata bostadsbolag ta efter idén.

Även moderaterna Bo-Gunnar Åkesson och Rolf Näslund är positivt inställda till förslaget.

– Om vi kan med detta rädda en enda kvinna eller ett enda barn så är det lovvärt. Jag förstår inte hur man kan säga nej till det här förslaget, säger Rolf Näslund.

Enligt Anna Roos är det viktigt att Hylte kommun visar att frågan är prioriterad. Det är enklare att söka hjälp om man vet att det finns hjälp att få, menar hon.

– När man ska anta en motion måste vi kunna göra precis som det står i de två att-satserna och då det blir väldigt svårt att genomföra. Vi säger inte nej till huskurage, utan till metoden och riskerna, säger Ronny Löfquist (S).

Kan medföra risker

En risk kan exempelvis vara om en granne knackar på hos ett hushåll i sin trappuppgång och försöker avbryta en pågående misshandel, i stället för att först invänta polis. Dessa risker har framförts av både Hyltebostäder och arbets- och näringslivskontoret (numera kultur- och folkhälsokontoret).

Polisen har också yttrat sig och sagt att man är generellt positiv till brottsförebyggande insatser, men vill vara med i arbetet med att ta fram riktlinjer och information.

ANNONS

Anna Roos gick med på att återremittera motionen för att förtydliga tillvägagångssättet. Ronny Löfquist ställde sig positiv till detta och det blev till slut en återremiss av ärendet som röstades igenom av kommunfullmäktiges ledamöter.

LÄS MER:SD vill få gehör i frågan om syskonförtur

ANNONS