Ann-Louise Liljedahl har tonsatt ett torn

I skogen på Ramnåsberget står ett 15 meter högt trätorn. Många har sett det och vandrat upp för de 72 trappstegen. Men hur låter det? Kompositören Ann-Louise Liljedahl har nu tonsatt det.

ANNONS
LocationRamnåsberget||

Det var genom en dansföreställning, av den kända franska dansaren Nathalie Ruiz som numera bor i Torup, som tonsättaren och kompositören Ann-Louise Liljedahl kom i kontakt med utsiktstornet på Ramnåsberget.

– Bakom dansföreställningen visades en film med olika motiv som hon danade sig igenom. Plötsligt så kom tornet och jag tänkte var finns det?, säger Ann-Louise Liljedahl.

Hon fick veta att tornet bara låg en bit utanför Torup och genast började en tanke att gro.

– Tänk bara att få tonsätta tornet. Tydligen var det tillräckligt smågalet för att Region Halland skulle stötta idén med ett Expresstöd.

Med 25 000 kronor på fickan började Ann-Louise Liljedahl att komponera.

ANNONS

– Upplevelsen i sig själv när man går upp i ett torn, det räcker ju för det är ju fantastiskt. Utsikten är enorm men jag tyckte det var kul att få lägga till lite och i så fall ska det vara lite meditativt.

Givetvis fick hennes favorit instrument Hang drum en framträdande roll. Hang drum är en sfär i plåt som liknar ett flygande tefat och spelas med händerna.

– Verket har alla delarna som mitt musikaliska uttryck brukar visa sig i. Den har ”hangen” som ger en ambient och meditativ känsla. Pianot, det melodiska harmoniken och det minimalistiskt rytmiska samt ljudkonst. Det som inte är med är sången och orden – där av namnet på verket ”Ordlös”.

Tanken med verket är att besökare av det femton meter höga utsiktstornet ska med hjälp av sin mobil fotografera en QR-kod på en metallplatta, som finns på botten och toppen av tornet. Musiken i sina lurar ska ta besökaren upp för de 72 trappstegen för att sedan addera effekten av utsikten.

Hallandsposten fick smyglyssna på alstret och den karga decemberlövskogen ihop med Ann-Louise toner tog oss till Midgård. Utsiktstornet i trä får en att huka sig för spanande orcher och de rovdjurslika tänderna på räckena grinar ilsket. Musiken och de vindlande trapporna för en upp till toppen som att man svävade och utsikten som möter är rent magisk.

ANNONS

Premiären för ”Ordlös” blir den 27 december klockan 14.00 och det utlovas glögg.

– Den 27e är en bra dag för det är den där dagen som man brukar gå på bio och vill göra något annat än att sitta inne och äta julmat.

ANNONS