Svart- och grönklädd. Inga-Lill Trellevik, som jobbar på Malmagården i Hyltebruk, är nöjd med de nya arbetskläderna. Bild: Jens Andersson
Svart- och grönklädd. Inga-Lill Trellevik, som jobbar på Malmagården i Hyltebruk, är nöjd med de nya arbetskläderna. Bild: Jens Andersson

Anhörig reagerar över svartklädda vårdare

Färgen på äldreomsorgens nya, svarta arbetskläder får kritik. En anhörig menar att många gamla förknippar färgen med sorg.

ANNONS
|

I våras fick personalen i omsorgsnämndens verksamheter nya arbetskläder. Inom äldrevården gäller numer grön, blå eller röd pikétröja i kombination med svarta långbyxor och – ibland – svart väst. En anhörig till en dam på ett av kommunens äldreboenden har reagerat på färgkombinationen.

I ett brev till omsorgskontoret beskriver den anhöriga först hur glad den gamla kvinnan blivit de gånger personalen haft på sig starka färger, och skriver sedan:

”Nu har jag hört att dom ska få andra färger på sina arbetskläder. SVARTA. I gamlas ögon är det sorgefärg.”

Christina Svensson, en av omsorgskontorets enhetschefer, berättar hur man gick till väga när man valde hur de nya arbetskläderna skulle se ut.

ANNONS

– Efter upphandlingen hade vi klädvisningar där personalen fick vara med och tycka till. De fastnade för den här varianten.

Lagt kort ligger, slår Christina Svensson fast. Nuvarande upphandling gäller i tre år, och under den perioden kommer inte klädernas färg att omprövas. Och förmodligen inte efter det heller.

– Svart är en praktisk färg på långbyxor. Det passar till alla färger och alla våra verksamheter, säger Christina Svensson.

Inga-Lill Trellevik jobbar på Malmagårdens äldreboende i Hyltebruk. Hon är nöjd med de nya arbetskläderna, och några negativa reaktioner från de gamla har hon inte stött på. Pikétröjorna är ju färgglada, påpekar hon. Samtidigt har hon förståelse för de som upplever svart som dystert.

– Det kan vara en generationsfråga. Många äldre förknippar nog svart med sorg, säger Inga-Lill Trellevik.

ANNONS