Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Två av gastuberna (till vänster) fann polisen i en väska vid en husrannsakan hos en nu 20-årig missbrukare i Hyltebruk och några andra hittades i en skogsdunge en månad efter stölden. Bild: Polisen
Två av gastuberna (till vänster) fann polisen i en väska vid en husrannsakan hos en nu 20-årig missbrukare i Hyltebruk och några andra hittades i en skogsdunge en månad efter stölden. Bild: Polisen

Ambulansens gastuber på vift i Hyltebruk

I höstas stals elva stycken gastuber som lämnats av en leverantör utanför ambulansstationen i Hyltebruk.

Under vintern har en del av gastuberna, tio har innehållit syrgas och den elfte lustgas, dykt upp i olika polisutredningar.

Två av dem hittades av polisen redan dagen efter stölden, vilken inträffade 26 oktober. Det var oväntat fynd hemma hos en 20-årig missbrukare efter beslut om husrannsakan för att leta narkotika.

20-åringen förklarade sig oskyldig till tuberna; de hade, sa han, samma morgon ställts in i hallen i en väska av en kompis som kommit förbi. 20-åringen ville i polisförhöret inte uppge vem kompisen var.

Ytterligare tre tuber hittades tre veckor senare i ett skogsområde intill sjukstugan i Hyltebruk. Det var för övrigt en sjuksköterska på söndagspromenad som gjorde fyndet.

Omständigheterna kring hur tuberna kunde stjälas var speciella. En leverantör skulle förnya förrådet av syr- och lustgas till ambulanserna. När denne anlände till Hyltebruk fanns ingen personal på plats. Beskedet blev att tuberna kunde ställas av utanför stationen; en av ambulanserna var ute på uppdrag och skulle snart vara tillbaka.

Det visade sig dock att uppdraget var en mer komplicerat än beräknat och patienten kördes istället till sjukhus i Halmstad.

När personal till slut anlände till stationen, var tuberna borta.

Det är oklart om några av de sex som återstod efter skogsfyndet fortfarande är på vift.

– Jag kan inte ge besked om det, säger Kenth Ahlin, chef för ambulanssjukvården i Halland. Tuberna tillhörde inte oss, vi leasade dem. Det betyder att polisen inte behövt rapportera till oss om fler kommit till rätta.

HP har pratat med en polisutredare från ett av fynden, men denne har heller inte kunnat ge definitivt besked.

– Om de lämnats in vid polisstationen i Hyltebruk skulle de rapporterats till min utredning. Men om de hittats exempelvis i Göteborg är inte troligt att de kunnat kopplats till Hyltebruk, säger Sofia Malmsten, utredare av 20-åringen som hade två tuber i hallen.

Kenth Ahlin anger att gastuberna i sig inte är explosiva, men att de ändå ska hanteras varsamt.

– Den som hittar en gastub ska vara försiktig. Jag uppmanar att man i så fall kontaktar Region Hallands sjukvård eller polisen, som kan ta hand om dem.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här