Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alebo pensionat får ny ägare. Ida Gunnarsson driver det anrika pensionatet vidare. Bild: Lennart Hildingsson
Alebo pensionat får ny ägare. Ida Gunnarsson driver det anrika pensionatet vidare. Bild: Lennart Hildingsson

Alebo brunnspensionat får ny ägare som fortsätter traditionen i Unnaryd

Det en gammal önskan som går i uppfyllelse när Ida Gunnarsson om några veckor tar över anrika Pensionat Alebo i Unnaryd.

Hon och pappan Mikael Gunnarsson blir i maj ägare till anläggningen. Den ståtliga pensionatsbyggnaden uppfördes 1897 intill en hälsokälla vid sjön Unnens strand, där den södra kanten av Unnaryds samhälle nu finns. Anläggningen som sådan syns vara äldre än 1800-tal; vid en undersökning av brunnskällans botten hittades för en del år sedan mynt från 1600-talet.

– För sex år sedan hörde vi oss för, via ett ombud, om det var möjligt att köpa Alebo. Det var det inte då, berättar Ida Gunnarsson.

Både hon och pappa Mikael är födda och uppvuxna i Unnaryd. Ida Gunnarsson har dock, sen det där tillfället för sex år sedan, hunnit bo på andra håll och bilda familj innan hon - för ett år sedan - flyttade tillbaka till födelseorten. Av en slump till en villa som ligger intill Alebo.

Med blåskimrande Unnen som vy. Mette och Erik Dich, till vänster, lämnar över pensonatet som de drivt i 29 år till far och dotter Mikael och Ida Gunnarsson, Unnaryd. Bild: Lennart Hildingsson
Med blåskimrande Unnen som vy. Mette och Erik Dich, till vänster, lämnar över pensonatet som de drivt i 29 år till far och dotter Mikael och Ida Gunnarsson, Unnaryd. Bild: Lennart Hildingsson

Hon har jobbat på hotell och restauranger på olika platser; senast som hovmästare och bröllopskoordinator på Strandbaden i Falkenberg.

– Jag ska själv, fast med stöd av min pappa och min sambo, under den första tiden och i sommar driva pensionatet som bed-and- breakfast. Sen räknar jag med att under hösten också komma igång med serveringen av mat.

Paret Erik och Mette Dich har ägt och drivit Alebo sen 1992.

När de för två år sedan bestämde sig för att avveckla och sälja anläggningen blev det en mer utdragen process än vad de först tänkt sig. Efter en tid under denna drog man ned till bed-and-breakfast och upphörde med lunchservering för hemmabefolkningen. Man har också sålt loss delar av fastigheten.

– Vi har haft spekulanter som velat öppna vårdhem här. Som önskat bygga om pensionatet till lägenhetshotell och nån har till med tänkt ha det till yogaskola. Men vi har inte velat sälja till någon som inte vill fortsätta driva det som pensionat. Alebo har historia och är förmodligen Sveriges äldsta pensionat i drift, säger Erik Dich.

Under hans och Mettes år har man inte minst vänt sig till sommargäster och varit engagerade i att utveckla turistaktiviteter lokalt i Unnaryd och i Hylte. Under en period anordnade man konserter på Alebo, inte sällan med danska musiker som bjöds upp till de småländska skogarna. Kombinationen av övernattningar och restaurang har, enligt Erik Dich, varit nödvändig.

– De som bott hos oss har angett möjligheten att få äta middag på kvällen som det viktigaste. Det gäller nu också, säger han.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!