Den äldre mannen åtalas vid Halmstads tingsrätt.
Den äldre mannen åtalas vid Halmstads tingsrätt. Bild: Lina Salomonsson

70-årig man åtalas för knytnävsslag mot ung pojke

En 70-årig man åtalas för att ha gett en tonårig pojke ett knytnävsslag i ansiktet och sedan kastat hans cykel mot marken. Han förnekar alla misstankar. Han och sambon trodde att pojken ingick i ett ungdomsgäng som tidigare kastat ägg mot deras hus.

ANNONS
LocationHyltebruk||

Händelsen utspelade sig en sommarkväll förra året. En pojke i yngre tonåren cyklar genom ett villakvarter i Hyltebruk på väg till en fotbollsplan. Han och kompisgänget blir stående med cyklarna utanför ett av husen, där ett äldre par bor, för att vänta in en kompis.

Den 70-årige mannen som äger huset ska då ha kommit körande fort på villagatan och utgår ifrån att kompisgänget är de ungdomar som har kastat ägg på hans hus vid flera tillfällen. Inne i huset står hans sambo och fotograferar ungdomarna med sin telefon. Efter att mannen parkerat kliver han ur bilen, skriker åt den tonåriga pojken och utdelar sedan ett knytnävsslag som träffar pojkens näsa.

ANNONS

Pojken hoppar av sin cykel varpå 70-åringen tar tag i cykeln och kastar den mot marken. Flera av hans kompisar blev vittnen till händelsen och har hörts av polisen. Ingen av dem känner den 70-årige mannen sedan tidigare, men någon av dem har sett honom i samhället.

Förnekar alla åtalspunkter

Mannen har själv sagt att inga av misstankarna mot honom stämmer. Han hävdar att han var hemma hela tiden och inte alls kom körande i sin bil. Han förnekar att ha slagit pojken, trots att flera vittnen intygat händelsen.

Enligt honom och sambon har de haft problem med äggkastning sedan halloween i fjol och var oroliga för att det skulle hända igen. Sambon förklarar i polisförhör att det var därför hon filmade pojkarna och att paret var övertygade att dessa ungdomar var äggkastarna.

En stund senare den aktuella kvällen kommer pojkens mamma och storebror till 70-åringens hus för att ställa honom till svars för knytnävsslaget. Han ska då, enligt familjemedlemmarna, ha förnekat händelsen och sagt ”nu är det dags att gå in och hämta hagelbössan”.

Pojken fick svårt att sova

Pojkens mamma och storebror blev oroliga för att han skulle förverkliga hotet och åkte därifrån. Men enligt mannen sa han något helt annat, som inte var hotfullt. Han menar att mamman var hysterisk och att det var han som kände sig hotad. Han medger att han har vapen hemma, men att han håller på att sälja dem.

ANNONS

Den unge pojken hade ont och blödde näsblod efter knytnävsslaget. Enligt familjen ska han ha blivit mycket rädd och haft svårt att sova i flera dagar.

70-åringen åtalas för misshandel och skadegörelse. Han åtalas även för olaga hot mot pojkens mamma och storebror. Familjen har ett skadeståndsanspråk på totalt drygt 20 000 kronor för kränkningar och reparation av pojkens cykel.

ANNONS