Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vid en husrannsakan av bilen som mannen körde hittade polisen bland annat en machete och en morakniv. Bild: Ur polisens förundersökning
Vid en husrannsakan av bilen som mannen körde hittade polisen bland annat en machete och en morakniv. Bild: Ur polisens förundersökning

30-åring gick med machete utanför barndomsvännens hus

En man i 30-årsåldern från Hylte har svårt att hålla sig på lagens sida. I höstas körde han bil olovligt med ett ölglas i handen och ett obältat barn i baksätet. Nu åtalas han för olaga hot efter att ha gått med en machete utanför en barndomsväns hus. I likhet med förra gången har han dokumenterat sitt tilltag på Facebook.

Mannen och hans kvinnliga medpassagerare skapade i höstas ett ramaskri bland Hyltebor när de lade upp en skrämmande video på Facebook. Under en bilfärd på Nissastigen dricker de vad som ser ut att vara öl och i baksätet sitter kvinnans två barn. Det ena barnet har inget bälte på sig och sitter halvnaket, trots att det är oktober.

LÄS MER: Förare dricker öl med barn i baksätet: ”Det pågår en förundersökning”

Mannen åtalades för att ha kört bil utan körkort och bilbältesförseelse eftersom han, i egenskap av förare, lät barnet sitta obältat i bilen. Polisen har däremot inte kunnat bevisa att han körde onykter. Paret har själva hävdat att de drack alkoholfri öl.

Nu har 30-åringen dragit på sig fler åtalspunkter. I november upptäcker en av hans barndomsvänner att mannen lagt upp en hotfull bild på sin Facebooksida. Bilden föreställer en stor machete (en bred kniv med långt blad) som 30-åringen håller upp framför vännens hus. Mannen ska också ha skickat ett sms där det stod ”när du minst anar det”. Vännen ska ha känt sig rädd och kontaktade polisen.

”Han springer runt med den kniven stup i kvarten. Han har alltid något med sig, batong, kniv eller knogjärn”, berättar vännen i polisförhör.

Ville bara skrämmas

Till saken hör att 30-åringen en stund tidigare försökt övertala vännen att bjuda in honom på en kopp kaffe, men vännen hade då sagt nej. 30-åringen hävdar själv i polisförhör att macheten var en plastkniv och att han lade upp bilden eftersom han var berusad.

”Jag skulle aldrig skada honom. Jag ville bara skrämma honom”, säger den åtalade.

Två veckor senare blir 30-åringen stoppad av polisen, när han kör på länsväg 870 i höjd med Färgaryd. Eftersom han saknar körkort rapporteras han återigen för olovlig körning. Polisens husrannsakan av bilen ger flera fynd: en morakniv, en skruvmejsel och en machete. Macheten bedöms vara av särskilt farlig art och brottet klassas därför som grovt.

Macheten, som polisen också beskriver som ett gatustridsvapen, låg på förargolvet direkt när patrullen öppnade bildörren. Bild: Ur polisens förundersökning
Macheten, som polisen också beskriver som ett gatustridsvapen, låg på förargolvet direkt när patrullen öppnade bildörren. Bild: Ur polisens förundersökning

Mannen har erkänt brott mot knivlagen, olovlig körning och medger också att han körde bilen under påverkan av amfetamin. Han har ingen förklaring till varför han kör bil, trots att han saknar körkort. Han uppger att han ofta bär macheten, på grund av de hot han fått från folk efter höstens bilfärd på Nissastigen, då han hade ett obältat barn i baksätet.

Rättegången mot mannen, då samtliga åtalspunkter tas upp, kommer att hållas först i juni.

LÄS TIDIGARE ARTIKLAR:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här