Polisen har misstänkt att torsdagens brand i Lopered, i en ladugård som förstördes, var anlagd av en 23-årig biltjuv. När denne begärdes häktad under det gångna veckoslutet fick man dock ligga lågt med mordbrandsmisstankarna.
Polisen har misstänkt att torsdagens brand i Lopered, i en ladugård som förstördes, var anlagd av en 23-årig biltjuv. När denne begärdes häktad under det gångna veckoslutet fick man dock ligga lågt med mordbrandsmisstankarna. Bild: Lennart Hildingsson

23-åring häktad - men utan bevis på ladugårdsbranden

Polisen saknar vägande bevis för att biltjuven, som greps i torsdags, också är skyldig till ladugårdsbranden i Torup.

ANNONS
|

Direkt efter larmet vid halvtvåtiden i torsdags, om den brinnande ladugården i Lopered, mötte en person på Nissastigen sina föräldrars bil. Bakom ratten till denna satt en biltjuv.

Bilen hade då precis stulits vid föräldrahemmet i Öllsjö och därmed bara ett stenkast från ladugården som just höll på att upptäckas stå i lågor.

Polis kontaktades och tjuven, som kom att visa sig vara en 23-årig man från Halmstad, greps efter en vild biljakt. Den inleddes i Hyltebruk, gick i riktning mot Nyby och vidare mot Landeryd. För tjuvens del slutade flykten i diket.

23-åringen misstänktes vid gripandet dels skyldig för stölden av bilen, olovlig körning och rattonykterhet - eftersom han visade tecken på drogpåverkan - dels också för den anlagda branden. I efterspelet under polisens förvar har han - enligt uppgifter som HP samlat in och vad som framgår av häktningsprotokoll - medgivit bilstölden, att han kört grovt vårdslöst och att han smög sig in på gården och där tog bilnycklarna farstun. Men inte flertalet av de andra misstankarna. Bland annat stöld av ägodelar som fanns i bilen; vilka han kastat ut i diket medan han under sin krokiga flykt var på Gräsåsvägen utanför Torup.

ANNONS

När mannen häktades av Halmstads tingsrätt i söndags, var det också utan misstankar kring den brinnande ladugården i Lopered.

– För mig är det självklart att han kom från det här stället i Lopered och att han tänt på där. Det är bara fyra hundra meter bort och det finns en liten väg emellan, säger ägaren till den stulna bilen när HP kontaktar honom.

HP har förgäves sökt polisens utredare av brotten och har därmed ingen kommentar därifrån. Helgens jouråklagare säger sig inte veta något om någon brand i sammanhanget.

Jörgen Bengtsson, kammaråklagare, som leder den fortsatta förundersökningen under tiden som 23-åringen sitter häktad gör det däremot.

– Det har inte gått att bevisa att han anlagt branden, säger han. Men vi fortsätter att titta på det, tillägger han.

ANNONS