Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Under pandemiåret har Hylte kommun tacklat flera kriser, bland annat översvämningarna i februari och man har arbetat hårt för att minska smittspridningen av coronaviruset i kommunens verksamheter.  Bild: HP arkiv
Under pandemiåret har Hylte kommun tacklat flera kriser, bland annat översvämningarna i februari och man har arbetat hårt för att minska smittspridningen av coronaviruset i kommunens verksamheter. Bild: HP arkiv

”2020 var ett år som inte liknar något annat”

Av kommunens årsredovisning för 2020 framgår att Hylte kommun gick plus med drygt 13 miljoner. Under pandemiåret har kommunen tacklat flera kriser, tappat invånare och utvecklat sina digitala verktyg.

På sitt senaste möte beslutade kommunfullmäktige att godkänna årsbokslutet för 2020.

– 2020 var ett år som inte liknar något annat. Det är en lättnad att kunna lägga det bakom oss, även om pandemin fortfarande pågår, säger kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist (S).

Under pandemiåret har kommunen tacklat flera kriser, bland annat översvämningarna i februari, Stora Ensos neddragning och kommunen har haft ett intensivt krisarbete för att minska smittspridningen av coronaviruset. Dessutom minskade Hyltes folkmängd med 166 personer från 2019 till 2020.

Bland kommunens 921 anställda låg sjukfrånvaron marginellt högre under 2020. 8,13 procents total sjukfrånvaro jämfört med 7,13 procent under 2019.

Det konstateras också att Hylte kommun har en högre arbetslöshet än övriga kommuner i Halland och även högre än genomsnittet i riket. Många företag har ett tufft år bakom sig, men vissa ser nu ett ljus i tunneln.

– Många företag vittnar om fulla orderböcker, menar Löfquist.

Oppositionsrådet Anna Roos (C) lyfter några positiva effekter av coronapandemin.

– Vi har utvecklat våra digitala verktyg. Vi har kunnat ha möten i Teams och våra äldre har fått träffa sina anhöriga via Zoom. Jag tror och hoppas att den digitala utvecklingen kommer fortsätta och resandet kommer att minska, även om vi behöver träffas på riktigt också, säger hon.

Kommunen går plus

Kommunens resultat för 2020 landar på plus 13,7 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 2019 då det blev ett negativt resultat på minus 6,2 miljoner. I relation till skatter och generella statsbidrag ligger resultatet på 1,9 procent vilket också är en godkänd nivå.

Håkan Bengtsson (C) tror att det finns risk för att kommunen kommer behöva låna mer pengar för att ha råd med investeringar i framtiden. Han är också orolig för att kommunen kommer behöva rätta verksamheten efter befolkningsunderlaget och att de statliga skattebidragen kommer att minska.

– Det här är en avrapportering av historia, men det är alltid viktigt att lära sig av historien, sa Håkan Bengtsson under fullmäktigemötet.

Barn- och ungdomsnämndens ordförande Maria Hedin (S) passade på att hylla all personal inom skolan för deras arbete under 2020.

– Jag vill ge en eloge till alla som arbetar inom verksamheten. Ni har varit och är helt fantastiska.

Oro för framtiden

Samtidigt ser Maria Hedin att det kommer ställas ännu högre krav på skolan framöver. Individuell betygsuppföljning med varje elev och lovskola är några insatser som ska öka elevernas resultat.

– Jag känner en oro för framtiden och de konsekvenser som pandemin har fört med sig. Vi räknar med en så kallad undervisningsskuld. Andelen behöriga till gymnasiet kommer förmodligen fortsätta ligga lågt som en effekt av pandemin, menar Hedin.

Anställda inom vården och äldreomsorgen i Hylte fick också ett hyllningstal för sin insats under pandemiåret.

– Vi fick inrikta oss på att skydda och värna de grupper där viruset kunde få förödande effekter. Det innebar stora omställningar med kraftig påverkan på vår verksamhet och ekonomi. Vi har haft stora kostnader för sjukskrivning och skyddsutrustning och för 2020 har vi till viss del blivit kompenserade med statliga medel. För 2021 ser det mer ovisst ut. Jag är stolt och glad över hur våra medarbetare har hanterat detta och jag hoppas att de ska få den rekreation de behöver, säger Gunnel Johansson (S), omsorgsnämndens ordförande.

Fler artiklar från kommunfullmäktigemötet:

LÄS MER: Slutgiltigt beslut: Torups skola ska renoveras för 58 miljoner

LÄS MER: Nej till förskoleklass: ”Jag vill inte ha sektskolor i Hylte”

LÄS MER: Inte lika stränga krav för partistödet under pandemin

LÄS MER: Skolbyggnad ska säljas – inget gehör för förslag om rivning

LÄS MER: Stina Isaksson (SD) flaggar för säkerhetsbrister runt skolor

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!