Rycksprinthålen på översidan av A-traktorns växellåda.
Rycksprinthålen på översidan av A-traktorns växellåda. Bild: Polisens förundersökning

17-åringens intresse för A-traktorer vägde till fällande dom

Ynglingen med trimmad A-traktor, som i somras åkte fast utanför Torup, döms till ett lågt bötesbelopp.

ANNONS
|

Frågan som tingsrätten hade att ta ställning till, var om han kände till att hans fordon kunde komma upp i 75-kilometer med en så kallad rycksprint som växellådan var preparerad för.

I polisförhören har 17-åringen, bosatt i Hylte kommun, sagt att han inte kände till hålet som var borrat i växellådan och att han vid sina körningar inte kom upp i mer än 30 kilometer i timmen.

Ett förhör har också hållits med pappan. Denne var för ett par år sedan var med sonen och köpte den ombyggda Volvon och provkörde då också A-traktorn. Han hade ingen kunskap om att växellådan var preparerad.

ANNONS

Åtalet grundade sig på misstankar om att 17-åringen, vid tillfället i somras, faktiskt körde sin ”bil” med otillåten hastighet. En polispatrull såg bilen vid Rejmesrondellen utanför Torup och bedömde att A-traktorn hållit hastigheter mellan 70-80 kilometer då de försökte köra ifatt den på vägen mot Rydöbruk.

Tingsrätten slår fast att det inte går att bevisa att 17-åringen körde med rycksprint vid tillfället, men att det är osannolikt att han inte vetat om att hans fordon var preparerad för det. Därför döms han för olovlig körning. Man grundar det på de allmänna omständigheterna kring 17-åringens A-traktorhobby och intresse för den:

”Han måste ha varit medveten om att A-traktorn var omgjord”, eftersom han haft fordonet så länge och ”att han studerar på fordonsprogrammet, har mekat med fordonet samt att han har kompisar som är intresserade av A-traktorer”, skriver tingsrätten i skälen till domslutet.

Böterna stannar, eftersom 17-åringen går på gymnasiet, på 1 500 kronor.

ANNONS