Med bilder och chattmeddelanden via telefon berättade de inblandade flickorna för sina kompisar om misshandeln.
Med bilder och chattmeddelanden via telefon berättade de inblandade flickorna för sina kompisar om misshandeln. Bild: Polisens förundersökning

15-åringen var minst våldsam i misshandeln – frias

Den 15-åriga Hylteflickan som misstänktes för grov misshandel av två andra jämnåriga flickor i våras frias av rätten.

ANNONS
|

Bevisen mot henne, framför allt från en videofilm av misshandeln, bedöms ha ”begränsat värde”.

Tingsrätten är också kritisk mot polisutredningen, över att åklagare inte förde de övriga tre tjejerna som sparkade och slogs, samt två pojkar som var vittnen och filmade misshandeln, till rätten för att bli hörda där.

Åklagarens motiv torde ha varit att dessa övriga inblandade i polisförhören med dem efter händelsen vägrat svara på de flesta frågor. Och framför allt för att de tre övriga tjejer som var misstänkta i gängmisshandeln alla var 14 år vid tillfället;. Det var bara 15-åringen som var straffmyndig och kunde åtalas, trots att hon - som ett vittne påpekar - ”gjorde minst”.

ANNONS

HP har sökt åklagare Carolin Nilsson, om dessa överväganden, men har inte nått henne till följd av hennes semesterledighet.

HP berättade om tjejslagsmålet då åtalet för ”grov misshandel” väcktes.

Vad som utspelade sig på Coops parkering, en fredagseftermiddag i slutet i mars, började med att två flickor från en grannkommun besökte Hyltebruk för att träffa ett par killar. Om de fyra tjejer från Hylte, som överföll och misshandlade besökarna, har sagts att de haft ett svartsjukemotiv.

Misshandeln var grov. De två besökarna fick ta emot sparkar liggande och deras huvuden dunkades också mot asfalten så att det uppstod blödande sår.

Av videofilmen, tagen med mobilkamera och som polisen kommit över, framgår att några av de 14-åriga tjejerna utövade det grövsta våldet. 15-åringen som blev åtalad ses delta i tumultet och måtta slag, men det syns inte hur eller om slagen träffar. De misshandlades flickornas berättelser är också vaga just i beskrivningen av 15-åringen.

Tingsrätten påpekar, i avsnittet om utgångspunkterna för domen, att åklagaren med större framgång skulle kunnat ha stöpt åtalet till ett ”medgärningsmannaskap” till grov misshandel för 15-åringens del. Detta trots att hon inte hade en central roll men för att hon ändå - må hända också i tyst samförstånd - deltog i och främjade de brottsliga gärningarna.

ANNONS

De två misshandlade flickorna har via sitt juridiska ombud först överklagat domen. Men har senare dragit tillbaka detta, då man inte fått åklagaren med på tåget till en ny prövning i hovrätten.

ANNONS