Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Övervakningskamera på länstrafikens bussar är numer standard. Bild: Ronny B Nilsson
Övervakningskamera på länstrafikens bussar är numer standard. Bild: Ronny B Nilsson

15-åring fälld för misshandel på buss

Övervakningskameran i bussen var obeveklig. Tingsrättens ledamöter kunde studera varje detalj av slagen som 15-åringen avfyrade mot en något äldre medpassagerare.

Vad de två ynglingarna däremot sa till varandra, om det förekom en verbal provokation i samband med våldet, avslöjar inte stumfilmen.

Det handlar om misshandeln på Halmstadbussen i november förra året, som HP tidigare berättat om. De båda ynglingarna steg på bussen i Hyltebruk, fast vid olika hållplatser, och det fanns onekligen ett spänt förhållande dem emellan.

Vid rättegången i tingsrätten för en dryg vecka sedan berättade 17-åringen, som blev överfallen i bussen, om 15-åringen: ”Hans kusin slog mig en vecka innan”.

17-åringen medgav sedan att han provocerade 15-åringen, att han sa ”Jag har inte glömt saken med min kusin, jag ska slå dig”. Några sekunder senare blev han överöst av slag och sparkar.

Den bakgrundshistorien har inte påverkat tingsrätten i dess bedömningar. Man skriver i domen att det inte fanns någon nödvärnssituation, som motiverade till 15-åringen till att ta till händerna.

Påföljden för 15-åringen bygger däremot på ett yttrande från socialförvaltningen i Hylte, med en slutsats om pojken att han lider av ”bristande insikter om sig själv och sitt agerande”. Domen blir därför vad som kallas ”ungdomsvård”, ett kontrakt mellan socialförvaltningen och 15-åringen, där den senare deltar i samtal kring kring sig själv och sina beteenden.

Ett efterspel till bussmisshandeln var ett gängslagsmål i Rydöbruk dagen efter. Den har inte fått något rättslig efterspel. Åklagaren Jannike Bjurenheim har tidigare sagt till HP att det inte gick att ”reda ut vilka som var gärningsmän och målsägare”, varefter polisutredningen fick läggas ned.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här