Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Minskad personalstyrka. Stora Enso vill förbättra lönsamheten vid koncernen. 140 anställda vid Bruket i Hyltebruk varslas om uppsägning, totalt påverkas 520 anställda.

140 varslas vid Bruket i Hylte

Stora Enso planerar att minska personalstyrkan med 140 anställda vid Bruket i Hylte­bruk och lägga ner pappersmaskin 1 vid årsskiftet för att förbättra lönsamheten.

Beskedet från koncernledningen i går innebär neddragning på flera enheter, med totalt 520 anställda, men värst slår nedskärningen mot Bruket i Hylte.

– Det är ett väldigt tråkigt men oundvikligt beslut. Efterfrågan på tidningspapper har gått ner kraftigt i Europa, de senaste sex åren med 25 procent. I Nordamerika har trenden pågått i 20 år, säger Sverigechefen Mats Nordlander som i går besökte Bruket.

Han talar om en strukturell förändring som har med det minskande tidningsläsandet att göra.

Förutom pappersmaskin 1 som kan producera 180 000 ton tidningspapper per år läggs också renseri 1 och sliperiet på massasidan ner och det blir ingen drift på storhelger som jul och påsk.

Det innebär att en av de fyra stora pappersmaskinerna på Bruket avvecklas. Och valet har fallit på nr 1, byggd 1972 och som namnet antyder den första på platsen.

– Det är den äldsta och minst konkurrenskraftiga tidningspappersmaskinen i hela koncernen och därför är det ett rationellt beslut. Vi har inte order så det räcker till alla tidningspappersmaskiner, fortsätter Mats Nordlander.

Maskinen ska stängas vid årets slut.

– Vi ska nu följa den sedvanliga modellen med mbl-förhandlingar med facket. Neddragningen börjar på 700 och ska sluta med 562 anställda, säger Mats Nordlander.

Han uppger att 138 personer ska varslas om uppsägning trots att koncernens pressmeddelanden talar om 140.

Att företaget går med kraftiga vinster förändrar inte saken?

– Det är klart att det betyder något. Jag håller inte med om att det är kraftiga vinster. Vi har åtta procents avkastning på vårt kapital. Det är inte speciellt högt, säger Mats Nordlander.

– Enheten i Hylte går med vinst men vi gör det här för att säkerställa att den går med fortsatta vinster.

Det handlar om att bevara lönsamheten inför en osäker framtid.

– Minskningen inom tryckt media fortsätter, sedan är det fråga om i vilken takt. Nu har den accentuerats av den ekonomiska utvecklingen, säger Mats Nordlander.

Finns Bruket i Hylte kvar om tio år?

– Ja, absolut.

Kenneth Olsson, nyanställd vd vid Hylte Bruk, framhöll i går i ett pressmeddelande att man försöker hitta de mest effektiva sätten att arbeta och anpassa sig efter rådande marknad, både på lång och kort sikt.

”Planerade omstrukturerings- och effektivitetsåtgärderna påverkar våra anställda men de är nödvändiga för att vi ska säkerställa långsiktig konkurrenskraft för vår verksamhet”, framhöll han.

Äldsta maskinen. Pappersmaskin 1 installerades 1972 och är den äldsta på Bruket och i hela Stora Enso-koncern­en. I somras firades 40-årsjubileum med inbjudna gäster. Men nu ska den avvecklas.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!