Verk som snurrar i Fröslida. I detta område tillåts nu bygge av ytterligare vindkraftverk. Men de ska inte, menar politikerna, vara mer än 150 meter höga.
Verk som snurrar i Fröslida. I detta område tillåts nu bygge av ytterligare vindkraftverk. Men de ska inte, menar politikerna, vara mer än 150 meter höga.

Överklagad ÖP kan ha sinkat vindkraftsplaner i Hylte

Det var inte fel att skriva in begränsningar för vindkraft, säger förvaltningsrätten i sitt utslaget om den kommunala översiktsplanen (ÖP:n) som legat överklagad drygt ett år.

ANNONS
|

Det var en markägare i Torupstrakten som överklagade fullmäktiges beslut från november förra året. Denne protesterade över att politikerna satt en maxhöjd på blivande vindkraftverk, 150 meter, vilket han menade var en detalj för länsstyrelsen prövning - i det skede ett energibolag står i begrepp att bygga.

Nu har domen fallit; kommunen och dess politiker får rätt. Vad förvaltningsrätten tagit fasta på är att en ÖP ”inte är bindande”, som man skriver. Den är mer en vägledning för fortsatt samhällsplanering som visar politikernas och måhända kommuninvånarnas vilja. De 150 metrarna är då också en vägledning, för det fall det blir aktuellt att bygga nya snurror.

ANNONS

Enligt kommunrådet Ronny Löfquist (S) kommer domen som en lättnad, efterson ÖP:n i ett års tid hängt i luften och inte varit giltig. Detta har, ironiskt nog, inneburit en ettårig förlängning på det vindkraftsstopp som Hylte beslöt om flera år sedan.

– Det hävs först nu, när den äntligen gäller. Vi har i ÖP:n tre områden i Hylte där vi tillåter vindkraftverk. Under det här året har exploatörer som önskat bygga där fått vänta med att gå fram, säger Ronny Löfquist, som dock tillägger att han inte känner till huruvida någon i praktiken verkligen har varit i den situationen.

Han är inte kritisk till att planen överklagades, utan över att det tog så lång tid för rätten att behandla det.

– Handläggningen har tagit längre tid än vad det borde ha gjort.

För kommunens egna del har det inneburit att fördjupade översiktsplaner för vissa tätorter - Torup och Kinnared är prioriterade - har fått en fördröjning. Hade förvaltningsrätten dröjt ytterligare riskerades planläggningen av bostadsområdet Parkstaden i Hyltebruk, vilken nu pågår, att hejdas.

– Jag var på väg, innan domen nu kom, att ta pennan och skriva till förvaltningsrätten och be dem skynda på, berättar Ronny Löfquist.

ANNONS