Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Örnaskolans bästa bolognese är korad

Den magiska ingrediensen till Örnaskolans bästa pasta bolognese, är en barbequesås som blandas i köttfärsen.

30 unika portioner pasta bolognese passerade under veckan i revy inför en domarkommitté på högstadieskolan.

Projektet ”bästa bolognesen” har pågått sen början av vårterminen inom årskurs åtta. Eleverna har tävlat två och två. Finalheatet, med vinnaren från varje klass, avgjordes av yrkeskocken Danne Edman, på Edmans Gastro i Hyltebruk.

Det var ”en väldigt bra stekt färs”, heter det bland annat i utlåtandet från Edman, om tallriken med barbequesåsen som var signerad av Carl Montán och Stina Theander i klass 8a. Det var den som vann. Utlåtandet avrundas med ”...en näst intill perfekt kokt pasta”.

Eleverna har i stor grad fått fria händer.

– Varje portion skulle bygga på 200 gram färs. Men det kunde vara vegetariskt, kyckling eller vilket kött som helst. Pastan var valfri. Ett villkor var dock att bolognesen skulle serveras med någon typ av grönsak, säger hemkunskapsläraren Annelie Ljungqvist Alexandersson.

Vinnarreceptet tillagas nu en extra gång för hela klassen nästa gång 8a har hemkunskap. Ljungqvist Alexandersson berättar att hon tänkt att hela skolan få smaka, genom att förära skolköket receptet. Men den pågående ombyggnaden av tillagningsköket sätter käpp i hjulet för den idén.

Nästa år?

– Det blir nog något liknande igen, säger Annelie Ljungqvist Alexandersson. Det här engagerade eleverna såpass mycket och det har varit lärorikt.

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här