Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I videoklippet, som blev viralt efter bilfärden på Nissastigen, hördes kvinnan säga ”fullast kör” och mannen säger ”du får hälla upp mer öl till mig”. I baksätet satt två minderåriga barn. Bild: Skärmdumpar från videoklippet
I videoklippet, som blev viralt efter bilfärden på Nissastigen, hördes kvinnan säga ”fullast kör” och mannen säger ”du får hälla upp mer öl till mig”. I baksätet satt två minderåriga barn. Bild: Skärmdumpar från videoklippet

Öldrickande man betalade inte böter – nu väcks åtal mot honom

Ärendet hade stannat vid ett strafföreläggande för bilföraren som hade ett obältat barn i baksätet. Men nu åtalas mannen i stället och riskerar att dömas vid Halmstads tingsrätt. Enligt förundersökningsledaren kan det bero på att mannen inte har velat eller kunnat betala sina dagsböter.

– Om man inte är överens kan åklagaren lämna in en stämningsansökan till tingsrätten, säger Jörgen Westerlund, förundersökningsledare hos polisen i Halmstad.

I november skrev Hallandsposten att bilföraren, en man i 30-årsåldern från Hylte, hade fått sitt strafföreläggande utan att ärendet gick till åtal. Polisen hade därmed också avslutat sin utredning.

LÄS MER: Öldrickande man får dagsböter efter olämplig bilfärd

Mannen hade då gått med på att han skulle betala 40 dagsböter om 70 kronor, totalt 2 800 kronor, för den olämpliga bilfärden den 7 oktober förra året. Han körde då bil på Nissastigen i höjd med Oskarström, utan giltigt körkort och i baksätet satt ett litet barn utan varken bilstol eller bälte. Barnet hade bara en blöja på sig, trots att det var oktober.

Hyltebon åtalas trots tidigare beslut

Under måndagen väcktes ändå åtal i ärendet vid Halmstads tingsrätt, trots att polisen inte har återöppnat utredningen. Av åtalet framgår att mannen inte har besvarat det tidigare utfärdade strafföreläggandet.

– I förhöret som vi höll med honom sa han att han godtar ett eventuellt strafföreläggande. Jag kan faktiskt inte svara på varför det har blivit en stämningsansökan av detta. Men det vara så att han ändå inte har godtagit ett strafföreläggande, det krävs att man är överens och är villig att ta emot det. Om man inte är överens kan åklagaren lämna in en stämningsansökan till tingsrätten, säger Jörgen Westerlund.

Kan det vara så att mannen inte har betalat de dagsböter som strafföreläggandet omfattade?

– Ja, så kan det vara.

Hyltebon riskerar nu att dömas vid tingsrätten för bilbältesförseelse och olovlig körning. Av åtalet framgår dock att målet kan avgöras utan huvudförhandling, det vill säga rättegång.

Riskerar mannen ett strängare straff nu när ärendet har gått till åtal?

– Nej, konstaterar Jörgen Westerlund.

Enligt honom bygger åtalet på samma polisutredning som överlämnades till åklagaren i slutet av oktober och det har inte kommit in ny bevisning eller hållits några nya förhör sedan dess.

Hyltebon har tidigare erkänt den olovliga körningen och berättade att han har kört bil förut, trots att han saknar körkort. Han har däremot förnekat bilbältesförseelsen och hävdat att det lilla barnet ska ha knäppt upp bältet på egen hand.

Misstanke om rattfylleri gick inte att bevisa

Den olämpliga bilfärden filmades av en kvinnlig medpassagerare - mamman till de båda barnen som satt i baksätet. Videoklippet som spreds i sociala medier väckte starka reaktioner bland Hylteborna.

På videoklippet syntes att mannen höll ett glas med en ölliknande dryck, men något rattfylleri gick aldrig att bevisa.

– Den misstanken är avskriven. Vi har inte stoppat honom under färd och kan aldrig bevisa att han var påverkad, sa polisens handläggare Björn Plogeus till HP i november.

LÄS TIDIGARE ARTIKLAR:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här