Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bilföraren utreds av polisen i Halmstad, eftersom de misstänkta brotten begicks utanför Oskarström. Både mannen och kvinnan är folkbokförda i Hylte kommun. Bild: Skärmdump från videoklippet samt HP Arkiv
Bilföraren utreds av polisen i Halmstad, eftersom de misstänkta brotten begicks utanför Oskarström. Både mannen och kvinnan är folkbokförda i Hylte kommun. Bild: Skärmdump från videoklippet samt HP Arkiv

Öldrickande bilförare som skjutsade två barn riskerar åtal

Den öldrickande bilföraren från Hylte, som hade två minderåriga barn i baksätet, riskerar att åtalas för olovlig körning och bilbältesförseelse. Mannen saknar körkort och i videoklippet, som fick snabb spridning i sociala medier, syns att ett litet barn sitter utan bälte under bilfärden. Klippet kan nu bli en viktig del i åklagarens bevisning mot mannen. Polisen förklarar också varför mannen inte längre utreds för rattfylleri.

Den olämpliga bilfärden ska ha ägt rum den 7 oktober i år och filmades av kvinnan, tillika barnens mamma, som satt i passagerarsätet därframme i bilen. Videoklippet som spreds i sociala medier väckte minst sagt starka reaktioner bland Hylteborna.

LÄS MER: Så agerar socialtjänsten efter viral film från olämplig bilfärd

– Vi har överlämnat utredningen till åklagare nu. Det är upp till åklagaren att ta ställning till om det ska gå till åtal eller inte, säger polisinspektören Björn Plogeus, som har handlagt ärendet på uppdrag av förundersökningsledaren.

Den korta filmsekvensen visar två vuxna personer som dricker något som ser ut att vara öl, samtidigt som mannen kör bil på Nissastigen utanför Oskarström. Kvinnan häller upp öl åt mannen och säger bland annat ”fullast kör”. I baksätet sitter hennes två minderåriga barn.

LÄS MER: Förare dricker öl med barn i baksätet: ”Det pågår en förundersökning”

– Det är högst olämpligt att göra på det här viset, oavsett om det var alkohol eller inte som dracks. När man kör bil ska man absolut vara nykter och koncentrerad på körningen. Alla barn och även övriga passagerare ska vara bältade, säger Björn Plogeus.

Polisen startade utredning efter allmänhetens tips

Polisen har tagit emot ett flertal anmälningar mot bilföraren, en man i 30-årsåldern, och hans medpassagerare. Allmänheten skickade också videoklippet till polisen, vilket ledde till att polisen startade en utredning.

– Bilföraren är misstänkt för olovlig körning och bilbältesförseelse. Han har inget körkort, säger Björn Plogeus som har förhört mannen så sent som i förra veckan.

Föraren bar själv bälte, men inte det lilla barnet som satt i baksätet.

– Som förare har du ansvar för att alla passagerare under 18 år har bälte, säger Plogeus.

Vad säger mannen i förhör?

– Det vill jag inte gå in på.

Kan ni använda videoklippet som bevisning?

– Det är tanken, ja. Det styrker brottet. Videoklippet redovisas för åklagaren tillsammans med förhören som har hållits i ärendet. Åklagaren får ta ställning till hur de vill använda klippet.

Videoklippet visar dessutom hur barnet sitter iklädd endast blöja, trots att det var oktober månad. Ett äldre barn hörs i videoklippet, men syns inte i bild.

Mannen i fråga dömdes 2013 för rattfylleri, vårdslöshet i trafik, olovlig körning och brott mot fordonsförordningen och fick då villkorlig dom och dagsböter som påföljd. Då erkände han att han druckit ”ett par rejäla klunkar” ur en flaska sprit som en kompis hade med sig i bilen. Den gången slutade bilfärden i att han körde i diket.

Misstanke om rattfylleri har avskrivits

Den här gången hävdar mannen att han hade hällt alkoholfri öl i en tom starkölburk och att han filmade klippet för att ”jävlas med alla gnälliga människor på Facebook”.

Polisen utreder inte längre mannen för rattfylleri eftersom det inte går att bevisa hans promillehalt i blodet utifrån ett videoklipp.

– Den misstanken är avskriven. Vi har inte stoppat honom under färd och kan aldrig bevisa att han var påverkad, säger Björn Plogeus.

Är den kvinnliga medpassageraren misstänkt för något brott?

– Nej, det är hon inte längre. Initialt var hon misstänkt för tillåtande av olovlig körning. Vi anser inte att vi kan bevisa den misstanken.

LÄS MER:

Fler nyheter om Hylte hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här