Bygger om. Kommunens gamla kontor omvandlas till lägenheter för att möta efterfrågan på hyresrätter. Ann Sjösten och Claes Johansson från Hyltebostäder gläds över att vinden, efter några tunga år, nu tycks ha vänt.
Bygger om. Kommunens gamla kontor omvandlas till lägenheter för att möta efterfrågan på hyresrätter. Ann Sjösten och Claes Johansson från Hyltebostäder gläds över att vinden, efter några tunga år, nu tycks ha vänt.

Ökat tryck efter lägenheter igen

För ett par år sedan stod 20 procent av Hyltebostäders lägenheter tomma. I dag är uthyrningsnivån nästan 100-procentig, och man ser ljust på framtiden.

ANNONS
|

– Här har vi tagit ned en vägg, för att öppna upp mot köket. Sen blir det givetvis nya ytskikt överallt, och ett modernt badrum.

Claes Johansson, verkställande funktionär på Hyltebostäder, ser märkbart glad ut när han och förvaltare Ann Sjösten visar runt Hallandsposten i en blivande lägenhet på Industrigatan.

För inte så länge sedan hade kommunen kontor här, men när de bytte lokaler bestämde sig Hyltebostäder för att omvandla den lediga ytan till lägenheter istället. Bara ett stenkast längre bort, på Storgatan, är man i full färd med att färdigställa ytterligare 20 lägenheter.

På Storgatan, precis som på Industrigatan, kommer bostadsstandarden att bli hög, och hyrorna sätts därefter. Men folk är villiga att betala. Efterfrågan på Hyltebostäders lägenheter är stor, till skillnad mot för bara några år sedan.

ANNONS

– Det har inte varit lätt. Ett tag höll vi på att deppa ihop fullständigt, säger Claes Johansson.

Nedskärningar på bruket och ekonomisk kris blev snabbt kännbart för Hyltebostäder. På kort tid försvann en stor andel av bolagets hyresgäster, och det har tagit tid att få tillbaka dem igen.

– Det är de som saknar fast egendom, de som hyr, som flyttar först när tiderna är dåliga, säger Ann Sjösten.

Den djupaste svackan inföll för drygt fyra år sedan, då nära en femtedel av Hyltebostäders drygt 540 lägenheter stod tomma.

Renoveringar sköts på framtiden och i Landeryd, där nästan alla hyresgäster hade försvunnit, var det till och med tal om rivning. Men istället valde man en annan väg.

– Vi bestämde oss för att satsa på att höja standarden. Och i takt med att vi gjorde det ökade också intresset för lägenheterna, berättar Claes Johansson.

För att slippa binda kapital hade Hyltebostäder tidigare väntat med renoveringar tills dess att man hade en inflyttningsklar hyresgäst. Men den strategin övergav man efter erfarenheterna i Landeryd.

I Torup byter Hyltebostäder nu ut tak och fönster på sina fastigheter, och om efterfrågan på bostäder håller i sig funderar man till och med på att bygga nytt på orten. I Hyltebruk satsar bolaget också en hel del pengar, inte minst på utemiljön.

ANNONS

– Vi vill inte att folk ska behöva skämmas när de får besök. Det ska kunna vara stolta över sitt boende, säger Anne Sjösten.

I dagsläget hinner Hyltebostäders lägenheter inte stå tomma länge innan en ny hyresgäst flyttar in. Men någon bostadsbrist är det inte frågan om, enligt Claes Johansson.

– Vi har en beläggningsgrad som man ska ha i ett bostadsbolag. Under ett par år var vakanserna alldeles för många, men nu ligger vi helt rätt, säger han.

ANNONS